Urolozi će obaviti prvu transplantaciju bešike u svetu

Urolozi će obaviti prvu transplantaciju bešike u svetu

Urolozi iz Keck Medicine iz USC pokrenuli su kliničko ispitivanje za izvođenje prve transplantacije ljudske bešike na svetu. Ispitivanje aktivno vrši skrining potencijalnih učesnika za ovu prvu vrstu transplantacije.

Tokom postupka, pacijentu će biti uklonjena bolesna bešika i zamenjena zdravom bešikom od preminulog donora.

„Transplantacija je opcija lečenja koja spasava živote za stanja koja utiču na mnoge glavne organe, a transplantacija bešike mogla bi da bude istorijski korak u poboljšanju života“, rekao je Inderbir Gill, MD, osnivački izvršni direktor za USC Urologi, deo Keck Medicine. Gill je takođe glavni istraživač kliničkog ispitivanja i predvodi napore za transplantaciju. „Mogli bismo biti na ivici medicinskog napretka koji ima potencijal da revolucioniše način na koji lečimo terminalno ugrožene bešike.“

Stotine miliona ljudi širom sveta doživljavaju različite stepene bolesti i disfunkcije bešike. Nekim pacijentima sa ovim stanjima može biti potrebna rekonstrukcija bešike, hirurška procedura u kojoj se bešika uklanja, a nova bešika se pravi iz sopstvenih creva pacijenta. Međutim, procedura nosi visok rizik od ranih i odloženih neželjenih efekata, a nije svaki pacijent kandidat za ovu operaciju.

„Namera ovog kliničkog ispitivanja je da se razvije nova opcija lečenja za određenu podgrupu pacijenata sa oslabljenim stanjima mokraćne bešike koja mogu ozbiljno da ugroze kvalitet života i na kraju, čak i skrate život“, rekla je Nima Nassiri, MD, urološki hirurg i istraživač sa Keck School of Medicine USC i Gill-ov saradnik na kliničkom ispitivanju. „Marljivo smo radili na proširenju granica onoga što se smatra mogućim za ozbiljno kompromitovane pacijente koji su tradicionalno imali malo opcija.

Transplantacije bešike ranije nisu rađene, delom zbog komplikovane vaskularne strukture karličnog područja i tehničke složenosti zahvata. Gill, Nassiri i njihove kolege proveli su poslednjih nekoliko godina razvijajući i praktikovajući brojne istraživačke procedure kako bi se pripremili za prvu transplantaciju bešike kod čoveka, koja će biti urađena u potpunosti pomoću robotske hirurgije.

Robotska hirurgija je napredni oblik minimalno invazivne hirurgije u kojoj hirurzi koriste trodimenzionalnu kameru visoke definicije da usmere robota da izvrši operaciju koristeći manje, preciznije rezove sa više spretnosti nego što je to moguće korišćenjem ručnih hirurških alata.

Pod Gilovim rukovodstvom, USC Urologi se etablirao kao pionir i svetski lider u robotskim, minimalno invazivnim tehnikama za hirurgiju raka bubrega, bešike i prostate, i postigao je važne prekretnice koristeći mašinsko učenje i veštačku inteligenciju za optimizaciju ishoda pacijenata.

USC Institut za transplantaciju kompanije Keck Medicine, koji ima snažan i nacionalno priznati program transplantacije bubrega, jetre, srca i pluća, dodatno je obezbedio Keck Medicine potrebne resurse i veštine za pionir prve transplantacije mokraćne bešike.

Kao deo faze istraživanja i razvoja, Gill, Nassiri i kolege su uspešno završili mnoge praktične operacije transplantacije, uključujući prvo robotsko vađenje bešike i uspešne robotske transplantacije kod pet nedavno preminulih donora sa srčanom funkcijom koja se održava na respiratoru.

Nabavka, operacija i post-hirurško praćenje tokom transplantacije bili su usklađeni sa aktuelnim kliničkim i istraživačkim standardima. OneLegaci Foundation, organizacija za nabavku organa koja opslužuje južnu Kaliforniju, obezbedila je finansiranje kliničkih ispitivanja i, uz velikodušnu saglasnost porodica donatora, omogućila donacije bešike koje su omogućile ispitivanje.

Nassiri i Gill su 30. aprila predstavili svoje ažuriranje hirurških istraživanja na godišnjem sastanku Američkog urološkog udruženja, vodećeg svetskog udruženja za urološke profesionalce.