Izloženost zagađenju vazduha povezana sa povećanim rizikom od nepravilnog rada srca

Izloženost zagađenju vazduha povezana sa povećanim rizikom od nepravilnog rada srca

Da li zagađenje vazduha utiče na vaše srce? Otkriveno je da je akutna izloženost zagađenju vazduha povezana sa povećanim rizikom od aritmije – nepravilnih otkucaja srca – u velikoj studiji o 322 kineska grada objavljenoj u CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Uobičajena aritmija uslovljava atrijalnu fibrilaciju i atrijalno treperenje, koji mogu napredovati u ozbiljnije srčane bolesti, pogađaju oko 59,7 miliona ljudi širom sveta. Zagađenje vazduha je faktor rizika za srčana oboljenja koji se može promeniti, ali dokazi koji ga povezuju sa aritmijom su nedosledni.

Da bi utvrdili da li postoji veza, kineski istraživači su procenili izlaganje zagađenju vazduha po satu i iznenadnu pojavu simptoma aritmije koristeći podatke iz 2025 bolnica u 322 kineska grada. Zagađenje vazduha u Kini je znatno iznad smernica Svetske zdravstvene organizacije za kvalitet vazduha, a istraživači su sproveli svoje analize koristeći koncentracije zagađivača vazduha sa stanica za praćenje najbližih bolnicama koje izveštavaju.

„Otkrili smo da je akutna izloženost zagađenju ambijentalnog vazduha povezana sa povećanim rizikom od simptomatske aritmije“, kaže dr Renjie Chen, Fakultet javnog zdravlja, Univerzitet Fudan, Šangaj, Kina, sa koautorima. „Rizici su se javili tokom prvih nekoliko sati nakon izlaganja i mogli su da potraju 24 sata. Odnosi izlaganje-odgovor između 6 zagađivača i 4 podtipa aritmija bili su približno linearni bez vidljivih pragova koncentracija.“

Studija je obuhvatila 190 115 pacijenata sa akutnim početkom simptomatske aritmije, uključujući atrijalnu fibrilaciju, atrijalno treperenje, preuranjene otkucaje (koji potiču iz pretkomora ili komora srca) i supraventrikularnu tahikardiju.

Izloženost zagađenju ambijentalnog vazduha bila je najsnažnije povezana sa atrijalnim flaterom i supraventrikularnom tahikardijom, praćenom atrijalnom fibrilacijom i prevremenim otkucajima. Pored toga, među 6 zagađivača, azot dioksid (NO2) je imao najjaču povezanost sa sva 4 tipa aritmija, a što je veća izloženost, to je jača povezanost.

„Iako tačni mehanizmi još nisu u potpunosti shvaćeni, povezanost između zagađenja vazduha i akutnog početka aritmije koju smo primetili je biološki verodostojna“, pišu autori. „Neki dokazi ukazuju na to da zagađenje vazduha menja elektrofiziološke aktivnosti srca izazivanjem oksidativnog stresa i sistemske upale, utičući na višestruke membranske kanale, kao i narušavajući autonomnu nervnu funkciju.

Autori napominju da je udruženje bilo neposredno i naglašava potrebu da se zaštite rizične osobe tokom velikog zagađenja vazduha.

„Naša studija dodaje dokaze o štetnim kardiovaskularnim efektima zagađenja vazduha, naglašavajući važnost daljeg smanjenja izloženosti zagađenju vazduha i brze zaštite osetljive populacije širom sveta“, zaključuju oni.