Kina poziva na reformu Saveta bezbednosti UN

Kina poziva na reformu Saveta bezbednosti UN

Kineski najviši diplomata pozvao je zemlje u razvoju da imaju više glasa u Savetu bezbednosti UN. Primedbe Vang Jia usledile su nedelju dana nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izneo sličnu sugestiju, rekavši da su zapadne sile prezastupljene u ključnom međunarodnom telu.

Tokom sastanka sa ambasadorima Kuvajta i Austrije pri UN, Tarekom Albanaijem i Aleksandrom Maršikom, u subotu, Vang je rekao: „Reforma Saveta bezbednosti treba da podrži pravičnost i pravdu, poveća zastupljenost i glas zemalja u razvoju, omogućavajući više malih i zemlje srednje veličine da imaju više mogućnosti da učestvuju u donošenju odluka saveta. ”

Zvaničnik, koji je odgovoran za spoljne poslove u Centralnom komitetu Komunističke partije Kine, dodao je da treba ispraviti „istorijske nepravde prema Africi“.

Kineski diplomata je to izneo uoči pregovora o reformi Saveta bezbednosti, a pregovorima će predsedavati Kuvajt i Beč.

Vang je izrazio nadu da će biti postignut konsenzus „tako da će proces reforme Saveta bezbednosti biti široko priznat… a rezultati će izdržati test istorije. ”

Na turneji po Africi u januaru, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je jasno stavio do znanja da bi Peking želeo da poveća zastupljenost zemalja u razvoju u Savetu bezbednosti UN kako bi „sistem globalnog upravljanja bio pravedniji i pravedniji. ”

Prošlog ponedeljka, govoreći u sedištu UN u Njujorku, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio: „Pravi multilateralizam… zahteva prilagođavanje UN objektivnim tendencijama formiranja multipolarne arhitekture u međunarodnim odnosima. ”

Prema rečima ministra, potrebno je ubrzati „širenje zastupljenosti azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja” u tom telu.

On je nastavio sa žaljenjem zbog „trenutne masovne prekomerne zastupljenosti Zapada“ u Savetu bezbednosti.

Tokom iste diskusije, američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild i indijska izaslanica Ručira Kamboj takođe su govorili za reformu SB UN.

U svom sadašnjem obliku, Savet bezbednosti UN se sastoji od pet stalnih članica, od kojih svaka ima pravo veta – Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD – i deset nestalnih članica, koje bira Generalna skupština UN svake dve godine.

Prema sadašnjim pravilima, pet afričkih i azijskih država, jedna istočnoevropska država, dve latinoameričke države i dve zapadnoevropske i druge države čine nestalne članice.

Pošto su Švajcarska i Malta nestalne članice, Zapad trenutno ima pet mesta u savetu, više nego bilo koji drugi region. Među deset sadašnjih nestalnih članica je i Japan, koji je blizak saveznik Vašingtona.