Pakistanska policija tvrdi da su dva sveštenika silovala dečaka

Pakistanska policija tvrdi da su dva sveštenika silovala dečaka

Pakistanska policija uhapsila je dvojicu muslimanskih sveštenika zbog navodnog silovanja 10-godišnjeg dečaka u verskoj školi u istočnoj provinciji Pendžab, saopštili su zvaničnici u nedelju, piše Asošijeted pres.

Čodri Imran, portparol okružne policije Khaneval, rekao je da se napad dogodio u subotu kada je dečakov ujak otišao da poseti svog nećaka i stigao da ga zateče kako ga siluje sveštenik u jednoj prostoriji škole dok je drugi sveštenik čekao.

Imran je rekao da je dečakov ujak podneo pritužbu u kojoj se navodi da su 10-godišnjaka zlostavljala dva sveštenika u Bogosloviji u kojoj je studirao poslednjih godinu dana.

Imran je rekao da je policija izvršila početnu istragu, a zatim uhapsila dvojicu osumnjičenih. On je rekao da je dečak primljen u lokalnu bolnicu sa traumom i fizičkim povredama.

Policija nije dozvolila novinaru AP-a da traži komentar od dvojice sveštenika, pozivajući se na istragu koja je u toku. Dvojica muškaraca još nisu našla pravnog zastupnika, saopštila je policija.

Seksualno zlostavljanje dece u pakistanskim verskim školama je rasprostranjeno, a žalbe roditelja i rođaka retko dovode do hapšenja optuženih verskih sveštenika.

Istraga koju je sprovela agencija Asošiejted pres u maju 2020. pronašla je desetine policijskih izveštaja u kojima se navodi seksualno uznemiravanje, silovanje i fizičko zlostavljanje od strane islamskih sveštenika koji predaju u medresama ili verskim školama širom Pakistana. Mnogi učenici koji uče u medresama su siromašni.

Mnoge porodice, savladane stidom i strahom da će stigma seksualnog zlostavljanja pratiti dete u odraslom dobu, umesto toga biraju da odustanu od optužbi ili su često primorani da „oproste“ sveštenicima.