G7 bi trebalo da usvoji regulativu o veštačkoj inteligenciji zasnovanu na riziku

G7 bi trebalo da usvoji regulativu o veštačkoj inteligenciji zasnovanu na riziku

Grupa od sedam naprednih nacija trebalo bi da usvoji uredbu o veštačkoj inteligenciji zasnovanu na riziku, složili su se u nedelju njihovi digitalni ministri, dok evropski zakonodavci žure da uvedu zakon o veštačkoj inteligenciji za sprovođenje pravila o novim alatima kao što je ChatGPT.

Ali takva regulativa takođe treba da „očuva otvoreno i pogodno okruženje“ za razvoj AI tehnologija i da bude zasnovana na demokratskim vrednostima, rekli su ministri G7 u zajedničkom saopštenju objavljenom na kraju dvodnevnog sastanka u Japanu, preneo je Rojters.

Dok su ministri prepoznali da „instrumenti politike za postizanje zajedničke vizije i cilja verodostojne veštačke inteligencije mogu da variraju među članicama G7“, sporazum postavlja orijentir za to kako velike zemlje upravljaju veštačkom inteligencijom usred zabrinutosti za privatnost i bezbednosnih rizika.

„Zaključci ovog sastanka G7 pokazuju da definitivno nismo sami u ovome“, rekla je za Rojters izvršna potpredsednica Evropske komisije Margrete Vestager uoči sporazuma.

Vlade su posebno obratile pažnju na popularnost generativnih AI alata kao što je ChatGPT, chat bot koji je razvio OpenAI koji podržava Microsoft Corp (MSFT.O) koji je postao najbrže rastuća aplikacija u istoriji od njenog lansiranja u novembru.

„Planiramo da sazovemo buduće diskusije G7 o generativnoj veštačkoj inteligenciji koje bi mogle da obuhvate teme kao što su upravljanje, kako zaštititi prava intelektualne svojine, uključujući autorska prava, promovisati transparentnost, baviti se dezinformacijama“, uključujući manipulaciju informacijama od strane stranih snaga, navodi se u ministarskom saopštenju.

Italija, članica G7, prošlog meseca je isključila ChatGPT da bi istražila potencijalno kršenje pravila o ličnim podacima. Dok je Italija ukinula zabranu u petak, taj potez je inspirisao kolege evropske regulatore privatnosti da pokrenu istrage.

Poslanici EU u četvrtak su postigli preliminarni dogovor o novom nacrtu predstojećeg zakona o veštačkoj inteligenciji, uključujući mere zaštite autorskih prava za generativnu veštačku inteligenciju, nakon poziva svetskim liderima da sazovu samit radi kontrole takve tehnologije.

Vestager, šef tehnološke regulative EU, rekao je da će blok „imati politički dogovor ove godine“ o zakonima o autorskim pravima AI, kao što su obaveze označavanja slika ili muzike koje generiše veštačka inteligencija.

Japan, ovogodišnji predsedavajući G7, u međuvremenu je zauzeo prilagodljiv pristup programerima veštačke inteligencije, obećavajući podršku javnom i industrijskom usvajanju AI.

Japan se nadao da će G7 „dogovoriti o agilnom ili fleksibilnom upravljanju, a ne o preventivnoj, sveobuhvatnoj regulaciji“ u vezi sa tehnologijom veštačke inteligencije, rekao je ministar industrije Jasutoši Nišimura u petak uoči ministarskih razgovora.

Najviši tehnički zvaničnici iz G7 – Britanije, Kanade, EU, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država – sastali su se u Takasakiju, gradu oko 100 km severozapadno od Tokija, nakon sastanaka ministara energetike i spoljnih poslova ovog meseca.

Japan će biti domaćin samita G7 u Hirošimi krajem maja, gde će premijer Fumio Kišida razgovarati o pravilima veštačke inteligencije sa svetskim liderima.