ISV: Prigožin se plaši ukrajinskih kontranapada u Bahmutu

ISV: Prigožin se plaši ukrajinskih kontranapada u Bahmutu

Finansijer Vagner grupe Jevgenij Prigožin strahuje da su ruske pozicije u Bahmutovoj pozadini ranjive na kontranapade ukrajinske vojske, naveo je u svom novom izveštaju vašingtonski Institut za proučavanje rata (ISV), prenosi Ukrinform.

Prigožin je zapretio da će povući Vagnerove snage iz Bahmuta ako ruska vojna komanda ne obezbedi više municije Vagnerovim plaćenicima. On je 29. aprila rekao da će Vagnerovi plaćenici nastaviti da se bore u Bahmutu, ali da će morati da se „organizovano povuku ili ostanu i umru“ ako se situacija odmah ne popravi. On je dodao da teroristička grupa dobija samo 800 od 4.000 granata dnevno koliko trenutno traži.

„Prigožin verovatno pokušava da povrati pristup više municije, jer Putin ponovo rekonstruiše rusko vojno rukovodstvo na način koji može favorizovati Prigožina“, kažu stručnjaci.

Prigožin je takođe nastavio sa svojim naporima da ubedi Kremlj da pređe na defanzivu u istočnoj Ukrajini. On je tvrdio da bi ukrajinska kontraofanziva mogla da se desi pre 15. maja, ali da ruska vojska ne žuri da se priprema za odbijanje napada.

Prigožinova pretnja da će se povući iz Bahmuta takođe može ukazivati na to da on strahuje da su ruski položaji u pozadini Bahmuta ranjivi na kontranapade.

Prigožin je tvrdio da su Vagner i zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini general armije Sergej Surovikin razradili plan za „smlevanje“ ukrajinskih snaga u Bahmutu.

„Prigožinovo pominjanje Surovikina je verovatno pokušaj da se javno poveže sa Surovikinom pošto se naklonost ruskog predsednika Vladimira Putina udaljila od mreže načelnika ruskog Generalštaba generala Valerija Gerasimova“, navodi se u izveštaju.