Savetnik Zelenskog se obrušio na Merkelovu

Savetnik Zelenskog se obrušio na Merkelovu

Kijev je kritikovao tvrdnje Angele Merkel, nemačke kancelarke od 2005. do 2021. godine, koja je ove nedelje rekla da je „pokušala sa onim što mi je bilo na raspolaganju da spreči“ tekući sukob između Rusije i Ukrajine. Najviši savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, optužio je Merkelovu da „izmišlja izgovore“ za neuspehe sopstvene politike.

„Bivša kancelarka Merkel, koja je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruske energije, opravdava se: „Učinio sam sve što je bilo moguće da sprečim Rusiju da započne rat, i zato sam dobio… ruski jeftini gas.“ Fantastično. Uostalom, rat nije počeo, zar ne?”, napisao je Podoljak na Tviteru.

Navodna želja Merkelove da dobije „jeftin ruski gas“ je na kraju rezultirala „uništenim ukrajinskim teritorijama i stotinama hiljada nevinih ukrajinskih života“, nastavio je Podoljak. „Ako ne možete da ispravite greške iz prošlosti, samo prestanite da se pravdate i ohrabrujete agresora“, dodao je on.

Primedbe najvišeg savetnika Zelenskog dolaze kao odgovor na Merkelin intervju za Die Zeit, objavljen u subotu. U intervjuu, bivša kancelarka je tvrdila da podržava proces iz Minska – međunarodni napor da se okonča sukob u tadašnjem ukrajinskom Donbasu – u dobroj nameri. Merkelova je insistirala da je „pokušala sa onim što mi je bilo na raspolaganju da spreči“ tekuća neprijateljstva, pa čak i ako je napor na kraju propao, ona je i dalje verovala da je „diplomatija neophodna“.

Činilo se da su ove primedbe u suprotnosti sa otkrićima Merkelove u intervjuu za iste novine prošlog decembra, kada je priznala da je protokol iz Minska bio „pokušaj da se Ukrajini da vreme“, da joj pomogne da „postane jača“ – i plan je uspeo . Tada je „svima nama bilo jasno da je sukob zamrznut, da problem nije rešen, ali je to Ukrajini dalo dragoceno vreme“, izjavila je tada.

Slična otkrića o tome da su pregovori iz Minska samo lukavstvo da se kupi vreme za naoružavanje Ukrajine ranije su dali bivši predsednik zemlje Petar Porošenko, kao i bivši predsednik Francuske i još jedan originalni potpisnik sporazuma Fransoa Oland.