SAD: Republikanski senator se sprema za trku za predsedničku nominaciju 2024

SAD: Republikanski senator se sprema za trku za predsedničku nominaciju 2024

Senator Tim Skot iz Južne Karoline skoro je spreman da otkrije svoju odluku o ulasku u trku za republikansku predsedničku nominaciju 2024, rekavši u nedelju da će to saopštiti 22. maja, piše AP.

Skot nije definitivno rekao da će objaviti svoju zvaničnu kampanju, ali je rekao okupljenima u školi u centru Čarlstona tokom gradske skupštine da će svoju odluku objaviti na događaju za oko tri nedelje.

Skot (57) se sve više približavao formalnom ulasku u trku za nominaciju GOP, gde bi se pridružio drugim najavljenim kandidatima, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, bivšeg guvernera Arkanzasa Asu Hačinsona i biotehnološkog preduzetnika Viveka Ramsvamija koji je bio protiv buđenja.

Još jedna od njih je Niki Hejli, bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija i bivša guvernerka Južne Karoline koja je Skota imenovala 2012. u Senat, gde je on jedini crni republikanac. Hejli nije komentarisala Skotov potencijalni ulazak u trku, dok je Skot odbacio sugestije o bilo kakvoj neprijatnosti u kandidovanju protiv bivšeg guvernera koji ga je imenovao na mesto u Senatu.

Guverner Floride Ron DeSantis i bivši potpredsednik Majk Pens su među onima koji razmišljaju o pokretanju sopstvene predsedničke kampanje u narednim mesecima.

Prošlog meseca, Skot je stvorio istraživački komitet, mehanizam koji mu je omogućio da prikupi novac za glasanje i putovanja u vezi sa donošenjem odluke o trci. U video snimku koji najavljuje taj napor, Skot se pozicionirao kao protivotrov „radikalnoj levici“, sa sopstvenom pričom o uspehu kao sin samohrane majke koja je pobedila siromaštvo, i oplakivao demokratske lidere da bespotrebno dele zemlju negovanjem „kultura žaljenja“.

„Kada sam se borio protiv njihove liberalne agende, nazivali su me rekvizitom. Token. Zato što ometam njihovu priču“, rekao je on u video snimku koji je snimljen na mestu Fort Sumter u njegovom rodnom gradu Čarlstonu, gde su ispaljeni prvi hici iz građanskog rata. „Pretim njihovoj kontroli.“

Skot je za Asošiejted pres u Ajovi rekao da birači sa kojima je razgovarao pozitivno reaguju na njegove optimistične poglede na zemlju i njegove konzervativne ideale.

„Mislim da je moja kandidatura zaista osmišljena oko onoga o čemu američki narod želi da razgovara, koji su mu prioriteti i šta su njihova pitanja“, rekao je Skot za AP.

Ako Skot uđe u trku, imao bi nešto više od mesec dana da prikupi novac pre kraja drugog tromesečja, sa više kandidata u oblasti GOP-a koji će intenzivirati konkurenciju za donatorske dolare.

Ali Skot je već dokazao da može privući značajan novac. Pro-Scott super PAC, Opportuniti Matters Fund, potrošio je više od 20 miliona dolara da pomogne republikancima 2022. godine i prijavio je više od 13 miliona dolara za početak 2023. Tehnološki milijarder Lari Elison donirao je najmanje 30 miliona dolara toj organizaciji od 2021. na federalne podneske.

Nedeljna gradska većnica održana je u Meeting Street Academy, delu mreže čarter škola koju je osnovao jedan od Skotovih najvećih donatora, filantrop iz Čarlstona Ben Navaro.