Doneta Rezolucija o ustaškom infanticidu NDH

Doneta Rezolucija o ustaškom infanticidu NDH

U Narodnoj skupštini danas je završena trodnevna konferencija „Jasenovac, Aušvic Balkana – preživela deca logoraši svedoče”,  donošenjem prve Rezolucije o ustaškom infanticidu NDH nad srpskom, jevrejskom, romskom decom u dečjim logorima smrti od 1941. do 1945. godine, tokom Drugog svetskog rata.

Komisija za donošenje završnog dokumenta razmotrila je dodatne predloge i konstatovala da Rezolucija ima 16 tačaka i da će ova rezolucija o ustaškom infanticidu NDH nad srpskom, jevrejskom, romskom decom u dečjim logorima smrti biti dostavljena relevantnim organima UN na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, saopštio je narodni poslanik i generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković.

Komisija smatra, naveo je on, da treba nastaviti ciljano delovanje i predstavljanje aktuelnih međunarodnih istraživanja u cilju širenja istine o stradanju, koje će imati za rezultat međunarodno priznanje ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u relevantnim međunarodnim organizacijama, koje se bave kulturom sećanja na Holokaust i genocid u Drugom svetskom ratu, prenosi Tanjug.

Usvajanje Rezolucije o preživeloj deci logorašima NDH je prva rezolucija u svetskoj istoriografiji nakon Drugog svetskog rata, koja je ukazala na tragičnu činjenicu da je NDH jedina u okupiranoj Evropi imala specijalizovane logore za sistematsko uništavanje srpske, jevrejske i romske dece i odojčadi.

Zaključeno je da je neophodan aktivizam i međusobno povezivanje svih relevantnih organizacija koje se bave kulturom sećanja i istraživanjem stradanja tokom Drugog svetskog rata.