Kineski Mars rover pronašao znake vode u peščanim dinama

Kineski Mars rover pronašao znake vode u peščanim dinama

Voda je možda rasprostranjenija i novija na Marsu nego što se ranije mislilo, na osnovu posmatranja marsovskih peščanih dina od strane kineskog rovera.

Ovo otkriće ističe nova, potencijalno plodna područja u toplijim regionima Marsa gde bi uslovi mogli biti pogodni za postojanje života, iako je potrebno više studija.

Vest od petka dolazi nekoliko dana nakon što su vođe misije priznale da se Zhurong rover tek treba probuditi otkako je ušao u hibernaciju za zimu na Marsu pre skoro godinu dana.

Njegovi solarni paneli su verovatno prekriveni prašinom, gušeći izvor napajanja i verovatno sprečavajući rover da ponovo radi, rekao je Zhang Rongkiao, glavni dizajner misije.

Pre nego što je Zhurong utihnuo, primetio je dine bogate soli sa pukotinama i korama, za koje su istraživači rekli da su verovatno pomešane sa otopljenim jutarnjim mrazom ili snegom još pre nekoliko stotina hiljada godina.

Njihov procenjeni raspon datuma kada su se pukotine i druge karakteristike dina formirale u Marsovoj Utopiji Planitiji, ogromnoj ravnici na severnoj hemisferi: negde posle 1,4 miliona do 400.000 godina ili čak mlađe.

Uslovi tokom tog perioda bili su slični sadašnjim na Marsu, sa rekama i jezerima koji su presušili i više nisu tekli kao milijarde godina ranije.

Proučavanje strukture i hemijskog sastava ovih dina može pružiti uvid u „mogućnost aktivnosti vode“ tokom ovog perioda, napisao je tim iz Pekinga u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

„Mislimo da bi to mogla biti mala količina… ne više od filma vode na površini“, rekao je koautor Sjaoguang Ćin sa Instituta za geologiju i geofiziku u mejlu.

Rover nije direktno otkrio vodu u obliku mraza ili leda. Ali Kin je rekao da kompjuterske simulacije i posmatranja drugih svemirskih letelica na Marsu ukazuju na to da bi čak i danas u određeno doba godine uslovi mogli biti pogodni za pojavu vode.

Ono što je značajno u studiji je koliko su dine mlade, rekao je planetarni naučnik Frederik Šmit sa Univerziteta Pariz-Saklej, koji nije bio deo studije.

„Ovo je očigledno nova nauka za ovaj region“, rekao je on u mejlu.

Mali džepovi vode od otopljenog mraza ili snega, pomešani sa solju, verovatno su doveli do malih pukotina, tvrdih površina kore, labavih čestica i drugih karakteristika dina poput udubljenja i grebena, rekli su kineski naučnici. Oni su isključili vetar kao uzrok, kao i mraz od ugljen-dioksida, koji čini najveći deo atmosfere Marsa.

Marsovski mraz je primećen još od NASA-inih misija Viking iz 1970-ih, ali se smatralo da se ova lagana prašina jutarnjeg mraza javlja na određenim lokacijama pod određenim uslovima.

Rover je sada pružio „dokaze da može postojati šira distribucija ovog procesa na Marsu nego što je ranije identifikovano“, rekla je Meri Burk sa Triniti koledža u Dablinu, stručnjakinja za geologiju Marsa.

Koliko god mala ova vodena niša, mogla bi biti važna za identifikaciju životnih sredina, dodala je ona.

Lansiran 2020. godine, Zhurong sa šest točkova — nazvan po bogu vatre u kineskoj mitologiji — stigao je na Mars 2021. i proveo godinu dana lutajući okolo pre nego što je otišao u hibernaciju prošlog maja. Rover je radio duže nego što je planirano, putujući skoro 2 metra.