Prvi avion sa humanitarnom pomoći sleteo u Sudan

Prvi avion sa humanitarnom pomoći sleteo u Sudan

Prvi avion sa osam tona humanitarne pomoći i medicinske opreme sleteo je u Sudan za lečenje 1.500 pacijenata u zemlji u kojoj je većina bolnica u kvaru zbog unutrašnjih sukoba.

Avion koji je prevozio humanitarno osoblje poleteo je iz Amana i sleteo u Port Sudan, sudansku luku na Crvenom moru 850 kilometara istočno od glavnog grada Kartuma, gde se vode glavne borbe, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Sudanski vazdušni prostor zatvoren je od 15. aprila pošto su izbile borbe na aerodromu u Kartumu. Prema Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (ICRC), pošiljka sadrži uglavnom hiruršku opremu.

„Ova pomoć će omogućiti lečenje 1.500 ranjenih, nadamo se da ćemo moći brzo da je dostavimo najvećim bolnicama u Kartumu“, rekao je novinarima regionalni direktor MOCK-a za Afriku Patrik Jusef.

„Za transport te opreme do bolnica potrebno je više bezbednosnih garancija za grad Kartum i provinciju Darfur“ gde se vodi najveći deo borbi u kojima je za više od dve nedelje poginulo 500 ljudi.

„Situacija je veoma teška u Darfuru“, rekao je Jusef jer stanovništvo beži i da ih je sada nemoguće pratiti.

Lekarima u Sudanu prvo treba obezbediti vodu i struju, a borce ubediti da napuste zgrade u kojima su logorovani. Delovi su potrebni za obnovu 15 bombardovanih bolnica i dodatno medicinsko osoblje jer neki lekari rade bez prestanka dve nedelje.

„Samo 16 odsto bolnica u Kartumu radi, kažu UN, a situacija je katastrofalna jer nedostaje lekara i medicinskog materijala“, kaže Jusef.

„Štaviše, hitno moramo pronaći način da zbrinemo 12.000 pacijenata koji su u opasnosti od smrti bez dijalize u bolnicama, bez medicinskog materijala i bez generatora električne energije.“