Film „Super Mario Bros.“ dostiže 1 milijardu dolara i zauzima prvo mesto za 4 nedelje

Film „Super Mario Bros.“ dostiže 1 milijardu dolara i zauzima prvo mesto za 4 nedelje

„Film Super Mario Bros.“ je predvodio prodaju karata četvrti vikend zaredom u američkim i kanadskim bioskopima sa 40 miliona dolara, pošto je globalni prihod za izdavanje Universal Pictures premašio milijardu dolara, prema procenama studija u nedelju.

Adaptacija Nintendo video igrice dominirala je u aprilu u bioskopima, obarajući rekorde usput. Tokom vikenda se suočio sa malo nove konkurencije, mada će se to promeniti sledeće nedelje kada Marvelovi „Čuvari galaksije Vol. 3” počinje letnji kalendar filmova i očekuje se da će Mario pomeriti na stranu. Studios je prošlu nedelju proveo na CinemaCon-u u Las Vegasu promovišući nadolazeće blokbastere i obećavajući velike povratke na letnjim blagajnama.

Procenjuje se da će „Film Super Mario Bros.“ lako preći milijardu dolara na svetskim blagajnama u nedelju, što ga čini 10. animiranim filmom koji je dostigao tu prekretnicu i prvim od 2019. Sa ukupnim domaćim iznosom od 490 miliona dolara, međunarodna prodaja je čak jače. Animirano izdanje Illumination zaradilo je 68,3 miliona dolara u inostranstvu tokom vikenda, što je povećalo njegov međunarodni prihod na 532,5 miliona dolara.

Drugo mesto pripalo je „Evil Dead Rise“. Nastavak horora iz Varner Bros. održao se dobro u svojoj drugoj nedelji, posebno za horor film, pao je 50% sa 12,2 miliona dolara.

Među novopridošlicama vikenda, adaptacija Džudi Blum „Da li si tu, Bože? To sam ja, Margaret” najbolje je prošao. Lionsgate izdanje je zaradilo 6,8 miliona dolara na 3.343 lokacije, što je pristojan početak za priču o punoletstvu koju je budžetirala 30 miliona dolara, koju je napisala i režirala Keli Fremon Krejg („The Edge of Seventeen“).

Kao što se i očekivalo, „Da li si tu Bože? To sam ja, Margaret“, o 11-godišnjakinji (Ebi Rajder Fortson) koja prolazi kroz pubertet, privukla je ogromnu žensku publiku. Sa odličnim kritikama (99% svežih na Rotten Tomatoes) i jakim rezultatima publike („A“ CinemaScore), „Da li si tu Bože? To sam ja Margaret“, trebalo bi da se dobro igra tokom Majčin dan.

Lionsgate je takođe objavio finski akcioni film „Sisu“ na 1.006 lokacija. Film o kopaču (Jorma Tommila) čije zlato kradu nacisti, zaradio je oko 3,3 miliona dolara. To je bio solidan rezultat za retki međunarodni film koji je dobio nacionalnu premijeru. Recenzije su bile dobre (93% sveže na Rotten Tomatoes) za film scenariste i reditelja Jalmarija Helandera.

„Sisu“ je uspeo da nadmaši novo izdanje u najtežoj kategoriji za vikend: „Big George Foreman: Čudesna priča o nekadašnjem i budućem šampionu sveta u teškoj kategoriji“. Film iz Sonijeve hrišćanske produkcijske kuće Affirm Films daje sportski biografski film zasnovan na veri. Ali nakon što ga je pokvarila loša kritika, nije jako udario, sa 3 miliona dolara u 3.054 bioskopa.

„Učtivo društvo“ Nide Manzur, o britansko-pakistanskoj srednjoškolki (Prija Kansara) koja sanja da postane kaskaderka, debitovala je sa 800.000 dolara u 927 bioskopa. Film Focus Features, jedan od najistaknutijih januarskog filmskog festivala Sandens, spaja kung-fu sa Džejn Ostin u priči o londonskim sestrama.

Jedan od najvećih uspeha vikenda bila je poznata blagajnička snaga. Reizdanje filma „Ratovi zvezda: Povratak Džedaja” kompanije Volt Dizni Co. je zaradilo 4,7 miliona dolara u samo 475 bioskopa. Dizni je vratio „Džedaje“ (verzija specijalnog izdanja iz 1997.) u bioskope kako bi obeležio 40. godišnjicu filma iz 1983. godine.

Procenjena prodaja karata od petka do nedelje u američkim i kanadskim pozorištima, prema Comscore-u. Konačne domaće brojke biće objavljene u ponedeljak.

1. „Film Super Mario Bros.“, 40 miliona dolara.

2. „Evil Dead Rise“, 12,2 miliona dolara.

3. „Jesi li tu, Bože? To sam ja, Margaret“, 6,8 miliona dolara.

4. „Džon Vik: Poglavlje 4“, 5 miliona dolara.

5. „Ratovi zvezda: Povratak Džedaja“, 4,7 miliona dolara.

6. „Tamnice i zmajevi: Čast među lopovima“, 4,1 milion dolara.

7. „Vazduh“, 4 miliona dolara.

8. „Ponniiin Selvan: Drugi deo“, 3,6 miliona dolara.

9. „Zavet“, 3,6 miliona dolara.

10. „Sisu“, 3,3 miliona dolara.