Merkelova je pozvala „da ne sužavamo umove“ u potrazi za rešenjem za okončanje rata u Ukrajini

Merkelova je pozvala „da ne sužavamo umove“ u potrazi za rešenjem za okončanje rata u Ukrajini

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel savetovala je „da ne sužavate previše” kada je reč o pronalaženju rešenja za okončanje rata Rusije u Ukrajini.

Merkelova je govorila na događaju Sajma knjiga u Lajpcigu i pozvala na otvorenu debatu o okončanju agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine.

„Važno mi je, i uvek sam se trudio, da ne sužavamo previše vidike. Kada neko poput Volfganga Išingera, bivšeg predsedavajućeg Minhenske bezbednosne konferencije, kaže da treba da razmislimo o tome da na U jednom trenutku ćemo morati da pregovaramo, onda ne treba odmah da šištimo na njega“, rekla je Merkelova.

Merkelova je takođe branila svoju politiku prema Rusiji i odluke energetske politike koje su učinile Nemačku u velikoj meri zavisnom od ruskog gasa.

„Voleo bih da se gas uvozi iz Velike Britanije i Norveške, kao što smo to radili, i iz Holandije. Ali oni više nisu bili dostupni. Za nas je pitanje bilo: skuplji LNG – za trećinu skuplji – ili jeftiniji ruski gas“, rekla je ona.

Merkelova nije odgovorila na pitanje zašto joj je, gledajući unazad, neprijatno da prizna greške. Iskreno, ne znam da li će delovati umirujuće ako sada samo kažem nešto o čemu nisam razmišljala, samo da sada priznam grešku“, rekla je Merkelova.

Podsetimo, Merkelova je dobila Savezni krst Ordena za zasluge – najviše državno priznanje Nemačke, koje su pre nje dobila samo dva bivša šefa vlada.

Merkelova je postala prva žena na funkciji savezne kancelarke Nemačke, koju je obavljala od 2005. do 2021. godine. Tokom svog mandata važila je za jednu od najuticajnijih političarki u Evropi i svetu.

Međutim, nakon potpune invazije na Ukrajinu, Merkelova je počela da bude oštro kritikovana zbog njenog smirivanja Rusije, sve veće zavisnosti od ruskog gasa i odbijanja da prizna svoje greške na funkciji.