Ukrajina objašnjava udar na naftni terminal na Krimu

Ukrajina objašnjava udar na naftni terminal na Krimu

Subotnji napad dronom na naftni terminal na ruskom Krimu bio je deo priprema Kijeva za planiranu kontraofanzivu, tvrdi Natalija Gumenjuk, portparol južne komande ukrajinske vojske.

Eksplozija je potresla ključnu luku Sevastopolj u subotu ujutru kada se bespilotna letelica srušila na jedno od skladišta goriva u gradu. Vatra je zahvatila oko hiljadu kvadratnih metara i uništila četiri rezervoara za naftu, saopštile su lokalne vlasti. U incidentu nije bilo poginulih ili povređenih, dodaju.

Kijev već duže vreme govori da je podrivanje logistike ruske vojske „jedan od elemenata pripreme za moćne, aktivne akcije odbrambenih snaga” Ukrajine, rekao je Gumenjuk tokom televizijskog nastupa u nedelju.

Govoreći o napadu od prethodnog dana u Sevastopolju, ona je rekla da „ovaj rad predstavlja onu pripremu za široku ofanzivu velikih razmera, koju svi očekuju“.

Krim, koji se ponovo ujedinio sa Rusijom 2014. nakon referenduma održanog nakon nasilnog puča u Kijevu te godine, bio je česta meta vazdušnih i pomorskih dronova otkako je sukob izbio u otvorene borbe u februaru prošle godine. Ukrajinska vojska i vlasti u Kijevu obično su oklijevale da preuzmu odgovornost za napade, od kojih su većinu odbile ruske snage.

U intervjuu za nordijske medije u petak, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će se „kontraofanziva desiti“ i izrazio nadu da će Kijevu omogućiti da „deokupira“ Krim, kao i nove teritorije Rusije: Narodne Republike Donjecka i Luganska i Zaporoške i Hersonske oblasti.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika šefa Saveta bezbednosti zemlje, rekao je da su tvrdnje Zelenskog „zablude“, ali je upozorio da ih ipak ne treba zanemariti.

Prema Medvedevu, Rusija bi trebalo da osujeti kontraofanzivu isporukom „masovnog uništavanja osoblja i vojne opreme“ i nanošenjem „maksimalnog vojnog poraza“ ukrajinskoj vojsci. Nakon toga, „nacistički režim u Kijevu“ mora biti „potpuno demontiran“, dodao je on.

Ranije ove nedelje, Politico je izvestio da je glavni pobornik Ukrajine, SAD, zabrinut da bi uticaj toliko raspevane kontraofanzive mogao da ne ispuni očekivanja. U međuvremenu, Njujork tajms je upozorio da bi zapadna podrška Kijevu mogla da oslabi ako operacija ne donese „odlučujuću pobedu“.

Bivši ukrajinski ministar odbrane Andrej Zagorodnjuk požalio se ranije ovog meseca da „ogromna većina zapadnih političara, analitičara i novinara ne vidi oslobađanje Krima kao realnu perspektivu“ jer se tamo nalaze značajne ruske snage. Kijev bi trebalo da učini više da ubedi SAD i njihove saveznike da podrže napad na poluostrvo, insistirao je.