Opozicioni blok nastoji da zbaci dugo vladajuću stranku Paragvaja

Opozicioni blok nastoji da zbaci dugo vladajuću stranku Paragvaja

Široka opoziciona koalicija u Paragvaju nastoji da u nedelju svrgne južnoameričku stranku sa najdužom vlasti na izborima fokusiranim na korupciju, ekonomiju, zdravstvenu zaštitu, pa čak i veze sa Tajvanom, piše AP.

Partija Kolorada vlada Paragvajem gotovo bez prekida od 1947. godine, a nacija bez izlaza na more je praktično imuna na političke promene i društvene pokrete koji su zahvatili region.

Sve bi ovo moglo da se promeni nedeljnim glasanjem, koje je usredsređeno na Santjaga Penju iz Partije Kolorada i Efraina Alegrea, kandidata Pakta za novu paragvajsku koaliciju, koji je i šef Liberalne partije, druge po veličini političke snage u Kongresu.

Paragvaj nema drugi krug, tako da ko od 13 kandidata dobije najviše glasova biće sledeći predsednik. Birači takođe glasaju za članove Kongresa.

Analitičari očekuju žestoko takmičenje, sa opozicijom podstaknutom gnevom zbog visokog nivoa korupcije i nedostataka u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji su se pogoršali tokom pandemije COVID-19. Paragvaj ima relativno stabilnu ekonomiju, iako sa visokim nivoom siromaštva.

„Postoji prilično čudan osećaj neizvesnosti za ovu fazu (vladajuće) stranke, jer su na drugim izborima Koloradosu već bili sigurni u pobedu, što ovoga puta nije slučaj“, rekao je politički konsultant Sebastijan Ača, lider PRO Desarrollo Paragvaj, grupa koja promoviše javnu politiku.

Alegre, 60-godišnji advokat, daje svoju treću kandidaturu za predsednika, iako ovoga puta predstavlja mešavinu političkih partija. Paragvaj je jedina preostala zemlja u Južnoj Americi koja ima diplomatske odnose sa Tajvanom, a Alegre je pozvao da se te veze preispitaju, rekavši da su preskupe.

Penja je branio odnos zemlje sa Tajvanom, ali kaže da bi tražio veću trgovinu sa Kinom, ne objašnjavajući kako će do toga doći.

Penja je bio ministar finansija u vladi moćnog bivšeg predsednika Orasija 2013-2018, koga su Sjedinjene Države optužile za korupciju i povezanost sa terorizmom. i do nedavno.

Penjina predsednička kampanja bila je pogođena američkim sankcijama Cartes-u zbog navodnog podmićivanja i veza sa Hezbolahom, koji Vašington označava kao terorističku grupu. Sankcije su blokirale Kartesa, koji je predsednik partije Kolorado, iz finansijskog sistema SAD i prekinule finansiranje i zajmove za kampanju te stranke.

„Sankcije su bile smrtonosne“, rekao je Dijego Abete Brun, profesor političkih nauka koji vodi program latinoameričkih i hemisferskih studija na Univerzitetu Džordž Vašington. „Cartes je bio šef finansiranja partije Kolorado. Kasa je ostala prazna.”

Penja je rekao da su optužbe protiv Kartesa „neosnovane“.