SAD pomažu nekim građanima da pobegnu iz Sudana

SAD pomažu nekim građanima da pobegnu iz Sudana

Administracija predsednika Džoa Bajdena započela je svoju prvu masovnu evakuaciju američkih državljana iz Sudana nakon više od nedelju dana savetovanja da se sklone usred borbi između zaraćenih frakcija koje se bore za kontrolu nad istočnoafričkom nacijom.

Konvoj vozila koji su organizovali SAD sa američkim državljanima, lokalno zaposlenim osobljem i ljudima iz savezničkih zemalja uspešno je stigao u Port Sudan u subotu, navodi se u saopštenju Stejt departmenta u Vašingtonu. Odatle će moći da putuju preko Crvenog mora do Džede u Saudijskoj Arabiji. Ovaj potez dolazi nedelju dana nakon što su američke mornaričke foke evakuisale radnike američke ambasade iz Kartuma i nekoliko dana nakon što su druge nacije počele da prevoze svoje građane iz ratom razorene zemlje.

Stejt department nije precizirao koliko je od oko 16.000 američkih civila koji žive u Sudanu izvedeno u subotnjem konvoju. U medijskim izveštajima se veličina grupe navodi na „stotine“. Druge zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Španiju, Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku, navodno obustavljaju evakuaciju nakon što su poslednjih dana izvukle hiljade svojih državljana iz Sudana.

Bela kuća je upozorila da vreme u Sudanu ističe, jer bi nasilje između vojske zemlje i paravojne grupe Snaga za brzu podršku moglo eskalirati u bilo kom trenutku. Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je novinarima u četvrtak da bi Amerikanci koji žele da napuste Sudan trebalo da „iskoriste opcije koje su im na raspolaganju u narednih 24 do 48 sati“.

Američke vojne snage su rasporedile sredstva za nadzor i obaveštajne službe da podrže rute za evakuaciju, dok su brodovi američke mornarice sada stacionirani kod obale Sudana kako bi pružili svu potrebnu pomoć. „Naš fokus je bio i ostaje da pomognemo što većem broju američkih građana da ode što bezbednije“, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing u subotu u saopštenju.

Bajdenova administracija je ranije tvrdila da nije izvodljivo sprovesti velike evakuacije civila, čak i kada su to činile druge zemlje. Stejt department je saopštio da je poslednjih dana pomogao u evakuaciji nekih Amerikanaca od strane savezničkih zemalja.

Postupanje administracije u ovakvim krizama našlo se pod pojačanim nadzorom nakon haotične evakuacije iz Avganistana u avgustu 2021. godine, koja je ostavila stotine ljudi mrtvih, a hiljade Amerikanaca nasukano.