Malo je verovatno da će Bajden završiti drugi mandat

Malo je verovatno da će Bajden završiti drugi mandat

Američki predsednik Džo Bajden ima male šanse da ostane na funkciji do kraja drugog mandata ako bude ponovo izabran sledeće godine, tvrdi republikanska kandidatkinja za predsednika Niki Hejli. Ona je dalje upozorila da bi veoma nepopularna potpredsednica Kamala Haris mogla da završi na čelu.

Govoreći za Foks njuz u četvrtak, Hejli, bivši američki izaslanik u UN i bivši guverner Južne Karoline, rekla je da „ako glasate za Džoa Bajdena, zaista računate na predsednika Harisa, jer ideja koju bi on napravio to do 86 godina nije nešto što mislim da je verovatno.”

Haris ne uživa naročito jaku podršku naroda. Studija koju je prošle nedelje objavila Statista pokazala je da skoro polovina Amerikanaca gleda na njen učinak kao potpredsednika donekle ili veoma nepovoljno.

U intervjuu za Foks njuz Digital u sredu, bivša demokratska kongresmenka koja je postala nezavisna Tulsi Gabard je izjavila da je „Kamala Haris očigledno nekvalifikovana da bude glavnokomandujući. ”

„Posledice predsednice Kamale Haris na čelu bile bi opasne i katastrofalne za američki narod i našu naciju“, upozorio je Gabard.

Osamdesetogodišnji Bajden je zvanično najavio da će se kandidovati za drugi mandat 2024. godine u video izjavi objavljenoj u utorak, četiri godine do dana nakon pokretanja njegove prethodne predsedničke kampanje. Takođe je najavio da će Haris ostati na listi kao njegov potpredsednik.

Bajden je već najstariji predsednik u istoriji SAD, a kritičari su tvrdili da on više ne poseduje mentalnu oštrinu da vodi naciju.

Nedavna anketa koju je objavio NBC njuz otkrila je da 70% Amerikanaca i 51% glasača Demokratske stranke ne želi da on traži reizbor.

Drugo istraživanje Asošiejted presa dalo je identične rezultate.

U obe ankete, ispitanici su naveli Bajdenovu poodmaklu dob kao glavni razlog zašto žele da vide da se neko drugi bori za najviši posao u zemlji.