Ukrajina osuđuje EU i Poljsku zbog trgovinskih ograničenja

Ukrajina osuđuje EU i Poljsku zbog trgovinskih ograničenja

Ukrajinske vlasti poslale su protestne note poljskoj i ambasadi EU u Kijevu, osuđujući ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda te zemlje u blok. Taj potez je u subotu objavio portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko u objavi na Fejsbuku.

Prema rečima Nikolenka, Ukrajina smatra da su ograničenja „potpuno neprihvatljiva“.

„Takva ograničenja, iz bilo kog razloga, nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju Ukrajine i EU i principima i normama jedinstvenog tržišta EU“, insistira Nikolenko.

Ranije ovog meseca, Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska su jednostrano zabranile uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u pokušaju da zaštite svoja domaća tržišta, koja su prepuna jeftinih proizvoda. Rumunija nije uvela zabranu uvoza, ali se pridružila pozivima Briselu da oslobodi region ukrajinske robe.

Portparol je dalje tvrdio da Kijev ima „sve pravne osnove“ da odmah nastavi izvoz u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku i da nastavi neprekidan tranzit svih ukrajinskih proizvoda u druge zemlje unutar i van EU.

„Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svoje partnere [EU] da pronađu uravnoteženo rešenje zasnovano na zakonodavstvu EU, Sporazumu o pridruživanju i u duhu solidarnosti“, dodao je on.

Evropska komisija i pet država članica postigle su dogovor u petak, nakon dvonedeljne diskusije, koji podrazumeva zamenu pojedinačnih zabrana koje je svaka zemlja postavila na uvoz iz Ukrajine „hitnim zaštitnim merama“ za četiri glavne namirnice – pšenicu, kukuruz, repicu i suncokret.

Izvori tvrde da će uvoz useva u pet istočnoevropskih zemalja verovatno biti blokiran, osim u tranzitu.