Zelenski: Nije dovoljno što je Rusija slaba, već mora da odgovara za sve što je uradila

Zelenski: Nije dovoljno što je Rusija slaba, već mora da odgovara za sve što je uradila

Ovo je rekao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u novom video obraćanju.

Dragi Ukrajinci!

U Umanu su tek danas popodne završene akcije potrage i spasavanja. Želim da se zahvalim celom timu Državne službe za vanredne situacije, Nacionalnoj policiji, našim lekarima, komunalnim službama Umana, vojsci, našim volonterima – svima koji su učestvovali u akciji spasavanja i pomogli spasenim ljudima. Želim brz oporavak svima koji su povređeni ovim udarcem i traumatizovani.

Učinićemo sve da teroristička država što pre odgovori za ono što je uradila. Svako ko priprema takve raketne napade ne može a da ne zna da će biti saučesnik u ubistvu. Svako ko vodi i lansira rakete, ko upravlja avionima i brodovima za teror. Ne samo oni koji naređuju već svi vi, svi ste vi teroristi i ubice i svi morate biti kažnjeni. I definitivno – oni koji su počinili iskonski zločin, od kojeg su i svi ostali – zločin agresije na naš narod, na našu državu.

U ovom napadu na Uman život je izgubilo šestoro dece, poginulo ukupno 23 ljudi… Neka im je svetla uspomena! Moje saučešće svim rođacima i prijateljima!

Sledeća nedelja će biti veoma važna sa stanovišta naše borbe za pravdu za Ukrajince, odnosno za kaznu terorističke države i svih njenih ratnih zločinaca. Pripremamo nekoliko važnih, moćnih koraka za dalju konsolidaciju partnera i davanje više energije za stvaranje tribunala za zločin ruske agresije. I da se ubrza poraz terorističke države.

Takođe pripremamo nove odluke o sankcijama protiv pojedinaca i kompanija uključenih u odbrambenu industriju terorista i protiv stranih subjekata, čije zalihe pomažu Rusiji da proširi ovu agresiju. Naše odluke će uskoro biti objavljene.

Nedavno sam potpisao nove ukaze kojima se odlikuju naši branioci, naši heroji. Još skoro 450 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, Kopnene vojske, padobranaca, Vazduhoplovstva, Teritorijalne odbrane i još preko 300 – iz Nacionalne garde, naše policije, Državne službe za vanredne situacije i naših graničara.

Ukupno, tokom rata punih razmera, 45.038 ukrajinskih muškaraca i žena nagrađeno je državnim nagradama. I to je dokaz izuzetnog svakodnevnog herojstva našeg naroda. Svi oni koji se bore za Ukrajinu, svi koji rade za našu pobedu.

Slava svima koji su u borbi za našu zemlju, na borbenim mestima! Slava svima koji obučavaju naše vojnike! Slava svima koji leče i rehabilituju posle povreda, koji obnavljaju život posle ruskih granatiranja i okupacije. Ko vraća naše ljude iz ruskog ropstva. Zahvaljujem se svima na svetu koji nam pomažu! Sada je važno. Veoma cenimo to.

Zajedno približavamo presudu zloj državi. Bližimo se pobedi. Neka tako bude!

Slava Ukrajini!