CDC ublažava pravila vakcinacije protiv COVID-a za strane putnike

CDC ublažava pravila vakcinacije protiv COVID-a za strane putnike

Putnicima u Sjedinjene Države sada će za ulazak u zemlju biti potrebna samo jedna bivalentna vakcina protiv COVID-a od Pfizera ili Moderne, objavili su u četvrtak američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Popuštanje uslova vakcinacije za strane putnike dolazi kao što su mnoge druge zemlje to već učinile.

„Pošto neki zapisi o vakcinama za putnike možda ne preciziraju da li su nedavno primljene doze Moderne ili Pfizer bile dvovalentne, CDC će smatrati da svako ko ima evidenciju o jednoj dozi vakcine Moderna ili Pfizer izdatoj 16. avgusta 2022. godine ili nakon toga, ispunjava uslove“, jer tada su bivalentne vakcine prvi put postale dostupne, navodi agencija u ažuriranju svoje veb stranice.

Ranije ovog meseca, CDC i američka Uprava za hranu i lekove promenili su raspored vakcinacije kako bi se nevakcinisani Amerikanci mogli smatrati potpuno vakcinisanim uz samo jednu dozu dvovalentne vakcine umesto ranijih verzija, izvestio je CBS njuz.

Druga savezna agencija, američki Centri za Medicare & Medicaid usluge, objavila je da će se zdravstveni radnici smatrati „potpuno vakcinisanim“ jednom bivalentnom dozom.

Zvaničnici turističke industrije rekli su da očekuju da će uslov vakcinacije biti dozvoljen da u potpunosti istekne, preneo je CBS njuz.

U ovom trenutku, Uprava za bezbednost saobraćaja je obnovila zahtev do 11. maja.

Portparol Ministarstva zdravlja i ljudskih službi rekao je da nema ažuriranja o zahtevu, preneo je CBS njuz.