Severna Koreja vređa Bajdena, kritikuje sporazum sa Seulom

Severna Koreja vređa Bajdena, kritikuje sporazum sa Seulom

Sestra lidera Severne Koreje kaže da će njena zemlja da više provokativnih demonstracija svoje vojne moći kao odgovor na novi sporazum SAD i Južne Koreje o intenziviranju nuklearnog odvraćanja kako bi se suprotstavila nuklearnoj pretnji Severne Koreje, koju ona insistira da pokazuje njihovo „ekstremno“ neprijateljstvo prema Pjongjangu, piše AP.

Kim Jo Džong je takođe iznela lične uvrede na račun američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je nakon samita sa predsednikom Južne Koreje Ioon Suk Ieolom u sredu izjavio da bi svaki nuklearni napad Severne Koreje na SAD ili njene saveznike „rezultirao krajem bilo kog režima”.

Bajdenov sastanak sa Junom u Vašingtonu usledio je usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu, jer su se tempo severnokorejskih demonstracija oružja i kombinovanih američko-južnokorejskih vojnih vežbi povećao u ciklusu ritam.

Od početka 2022. godine, Severna Koreja je probno ispalila oko 100 projektila, uključujući višestruke demonstracije interkontinentalnih balističkih projektila dizajniranih da stignu do kopna SAD i niz lansiranja kratkog dometa koje je Sever opisao kao simulirani nuklearni udar na Južnu Koreju.

Očekuje se da će severnokorejski lider Kim Džong Un povećati ulog u narednim nedeljama ili mesecima dok nastavlja da ubrzava kampanju koja ima za cilj da učvrsti status Severne Koreje kao nuklearne sile i na kraju pregovara o američkim ekonomskim i bezbednosnim ustupcima sa pozicije snage.

Tokom svog samita, Bajden i Jun su najavili nove napore nuklearnog odvraćanja koji zahtevaju periodično pristajanje američkih nuklearnih podmornica u Južnoj Koreji po prvi put posle decenija i jačanje obuke između dve zemlje. Takođe su se obavezali na planove za bilateralne predsedničke konsultacije u slučaju nuklearnog napada Severne Koreje, uspostavljanje nuklearne konsultativne grupe i poboljšanu razmenu informacija o planovima za nuklearno i strateško naoružanje.

U svojim komentarima objavljenim u državnim medijima, Kim Jo Džong je rekla da sporazum između SAD i Južne Koreje odražava „najneprijateljskiju i najagresivniju volju saveznika za akciju“ protiv Severa i da će regionalni mir i bezbednost gurnuti u „ozbiljniju opasnost“.

Kim, koja je jedan od najviših spoljnopolitičkih zvaničnika njenog brata, rekla je da je samit dodatno ojačao uverenje Severa da unapredi svoje sposobnosti nuklearnog naoružanja. Ona je rekla da bi za Sever bilo posebno važno da usavrši „drugu misiju odvraćanja od nuklearnog rata“, u očiglednoj referenci na eskalirajuću nuklearnu doktrinu zemlje koja poziva na preventivne nuklearne udare u širokom spektru scenarija u kojima bi mogao da uoči svoje rukovodstvo kao pod pretnjom.

Ona se obrušila na Bajdena zbog njegovog otvorenog upozorenja da će severnokorejska nuklearna agresija dovesti do kraja njenog režima, rekavši da je „previše pogrešno izračunao i neodgovorno hrabar“. Međutim, ona je rekla da Sever neće jednostavno odbaciti njegove reči kao „besmislenu primedbu osobe koja je u njegovoj dozi“.

„Kada uzmemo u obzir da je ovaj izraz lično upotrebio predsednik SAD, naš najneprijateljskiji protivnik, to je preteća retorika za koju bi trebalo da bude spreman na preveliku oluju“, rekla je ona.

„Što su neprijatelji više mrtvi spremni da izvode vežbe nuklearnog rata, i što više nuklearnih sredstava rasporede u blizini Korejskog poluostrva, to će ostvarivanje našeg prava na samoodbranu postati jače u direktnoj proporciji sa njima.“

Severna Koreja je dugo opisivala redovne vojne vežbe Sjedinjenih Država sa Južnom Korejom kao probe invazije, iako su saveznici te vežbe opisali kao odbrambene. Mnogi stručnjaci kažu da Kim Džong Un verovatno koristi vojne vežbe svojih rivala kao izgovor da unapredi svoje programe naoružanja, učvrsti svoje domaće vođstvo i bude priznat kao legitimna nuklearna država za ukidanje međunarodnih sankcija Severu.

Kim Jo Džong nije precizirala akcije koje Sever planira da preduzme. Njen brat je ovog meseca rekao da je zemlja izgradila svoj prvi vojni špijunski satelit koji će biti lansiran na neodređeni datum, što će njeni rivali gotovo sigurno videti kao zabranjeno testiranje raketne tehnologije dugog dometa. Južnokorejski zvaničnici kažu da bi Sever takođe mogao da se sprema da izvrši svoju prvu nuklearnu probu od 2017.