Poboljšanje pamćenja neurostimulacijom malog mozga

Poboljšanje pamćenja neurostimulacijom malog mozga

Nedavna studija je pokazala da je neinvazivna stimulacija desnog malog mozga dovela do poboljšanja epizodnih performansi pamćenja kod zdravih starijih osoba, na kraju 12-dnevnog programa neurostimulacije, kao i na kraju 4-mesečnog praćenja.

Stalno povećanje prosečnog životnog veka predstavlja značajne izazove za pojedince, porodice i društva u više dimenzija. Procenjujući da će do 2050. godine svaki šesti pojedinac biti stariji od 65 godina, proučavanje starenja i njegove povezanosti sa kognitivnim padom, neurodegenerativnim bolestima i opštom slabošću postaje sve važnije.

Zbog toga je važan cilj istraživanja neuronauke da se razume odnos između starenja mozga i epizodnih deficita pamćenja i da se razviju intervencije za ublažavanje opadanja naše sposobnosti pamćenja ličnih prošlih događaja (epizodičnog pamćenja) zbog starenja.

Istraživački tim predvođen Horheom Almeidom (Fakultet za psihologiju i obrazovne nauke Univerziteta u Koimbri) objavio je članak „Mali mozak je uzročno uključen u epizodno pamćenje tokom starenja“, u GeroScience-u, koji je pokazao da je mali mozak jedan od neuronskih regiona uzročno uključen u epizodno pamćenje tokom starenja.

Ako se u prošlosti mali mozak smatrao isključivo osnovom motoričke koordinacije, kontrolišući, na primer, našu ravnotežu i držanje, poslednjih decenija istraživanja su dokazala da ovaj region mozga, koji se nalazi u zadnjem delu mozga, presudno utiče i na kognitivne i emocionalni procesi.

U ovoj studiji, tim istraživača sa univerziteta Portugala, Brazila, SAD-a i Irana isporučio je 12-dnevni program neurostimulacije desnog malog mozga 56 zdravih starijih osoba starijih od 60 godina i registrovao poboljšanja u njihovom epizodnom pamćenju. performanse koje su trajale najmanje četiri meseca nakon perioda stimulacije.

Rezultati pokazuju uzročnu važnost malog mozga u procesima povezanim sa dugotrajnim epizodnim pamćenjem, naglašavajući njegovu ulogu u regulisanju i održavanju kognitivne obrade.

Prema Horheu Almeidi, ovaj rad „otvara mogućnost razvoja nefarmakoloških intervencija za ublažavanje tipične kognitivne slabosti povezane sa uzrastom koje izazivaju dugotrajna poboljšanja koja, barem, traju četiri meseca koja su ovde testirana“.