Ruska grupa Vagner uskoro bi mogla da prestane da postoji

Ruska grupa Vagner uskoro bi mogla da prestane da postoji

Ruska privatna Vagnerova milicija, koja predvodi napad na Bahmut u Ukrajini i koja je aktivna u Africi, uskoro bi mogla da prestane da postoji, rekao je osnivač Jevgenij Prigožin u video-primedbama blogeru objavljenom u petak, piše Rojters.

Nije odmah bilo jasno kada je Prigožin govorio i koliko je bio ozbiljan. Ranije ove nedelje povukao je komentare o liniji fronta za koju je rekao da je bila šala.

Prigožin se više puta žalio na to kako Rusija vodi rat u Ukrajini. Često kaže da redovne oružane snage ne daju njegovim ljudima municiju koja im je potrebna i ponekad optužuje vrh za izdaju.

„Sada, što se tiče uopšte potrebe za granatama na frontu, ono što želimo. Danas dolazimo do tačke gde Vagner završava“, rekao je on ruskom ratnom blogeru Semjonu Pegovu.

„Vagner će za kratko vreme prestati da postoji. Mi ćemo postati istorija, nema razloga za brigu, dešavaju se ovakve stvari“, nastavio je on.

Pegov je snimak objavio na svom Telegram kanalu. Vagner nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Prigožin, poznat po svom borbenom stilu i ironičnom smislu za humor, rekao je u četvrtak da se šalio kada je rekao da će njegove snage prestati da granatiraju Bahmut kako bi omogućile ukrajinskim snagama da pokažu grad američkim novinarima.

Prigožin je ove nedelje rekao da njegove trupe trpe velike gubitke zbog nedostatka podrške Moskve.

Prošle nedelje je izrazio zabrinutost zbog kontranapada dobro opremljenih ukrajinskih trupa na Bahmut.

Vagner je u prošlosti slao vojnike da se bore u Siriji i u sukobima širom Afrike.

U januaru su Sjedinjene Države zvanično proglasile Vagnera za transnacionalnu kriminalnu organizaciju, zamrzavajući američku imovinu zbog pomoći ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini.