Trudeau ukazuje na ‘robovsku radnu snagu’ u proizvodnji litijuma u ​​Kini

Trudeau ukazuje na ‘robovsku radnu snagu’ u proizvodnji litijuma u ​​Kini

Kanadski premijer Džastin Trudo povezao je u petak proizvodnju litijuma u ​​Kini sa „robovskim radom“ dok je razgovarao o naporima svoje zemlje da poveća proizvodnju metala koji se koristi u električnim vozilima i drugim baterijama, piše Rojters.

Kanada ima značajne izvore litijuma, rekao je Trudo, ali Kina je napravila strateške izbore tokom decenija koje su je učinile daleko najvećim proizvođačem na svetu.

„Ako budemo iskreni… litijum proizveden u Kanadi biće skuplji. Zato što ne koristimo robovsku radnu snagu“, rekao je Trudo u izjavi na Savetu za spoljne odnose u Njujorku.

„Zato što smo postavili odgovornost za životnu sredinu kao nešto čega zapravo očekujemo da ćemo se poštovati. Zato što računamo na saradnju, u partnerstvu, sa autohtonim narodima, isplaćivanje njihovih dnevnica, očekujući bezbednosne i bezbednosne standarde.“

Predstavnik kineske ambasade u Otavi nije odgovorio na zahtev za komentar.

Kanada je prošle godine najavila strožiju politiku o ključnim investicijama u mineralne sirovine – posebno iz Kine – dok je radila na povećanju domaćeg snabdevanja nakon što je globalna pandemija razotkrila probleme u lancu snabdevanja.

„Ako nas je pandemija nečemu naučila, ako nas je pandemija nečemu naučila, to su otpornost, redundantnost i pouzdanost u našim lancima snabdevanja“, rekao je Trudo.

Sjedinjene Države su navodno koristile prinudni rad od strane Kine u sektorima uključujući rudarstvo i građevinarstvo. Prošle godine je stupio na snagu američki zakon kojim se zabranjuje uvoz iz kineskog regiona Sinđang zbog zabrinutosti zbog prinudnog rada.

U decembru je sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika pozvao proizvođače automobila da prebace ceo lanac snabdevanja iz Sinđianga nakon što je u izveštaju britanskog Univerziteta Šefild Halam sugerisano da je skoro svaki veliki proizvođač automobila značajno izložen proizvodima napravljenim prinudnim radom.

Kina negira zloupotrebe u Sinđijangu, velikom proizvođaču pamuka koji takođe snabdeva većinu svetskih materijala za solarne panele.

Kineske firme takođe poseduju, upravljaju ili finansiraju većinu rudnika kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, navodi se u nedavnom izveštaju američkog Ministarstva rada. „Naše istraživanje pokazuje da se litijum-jonske baterije proizvode sa inputom – kobaltom – napravljenim dečjim radom“, kaže se.

Diplomatske tenzije između Kanade i Kine rastu od pritvaranja izvršnog direktora kompanije Huavei Technologies Meng Vandžoua 2018. i kasnijeg hapšenja dvojice Kanađana od strane Pekinga pod optužbom za špijunažu.

Kanada je u novembru naredila tri kineske kompanije da se oslobode kanadskih kritičnih minerala, pozivajući se na nacionalnu bezbednost. Kina je u odgovoru optužila Otavu da koristi nacionalnu bezbednost kao izgovor i rekla da je nalog za prodaju prekršio pravila međunarodne trgovine i tržišta.