Talibani nisu pozvani na sastanak UN u Dohi o Avganistanu

Talibani nisu pozvani na sastanak UN u Dohi o Avganistanu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak koji saziva sa specijalnim izaslanicima za Avganistan iz različitih zemalja u Dohi sledeće nedelje, rekao je portparol UN u petak, piše Rojters.

„Generalni sekretar nije uputio poziv de fakto vlastima“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Prošle nedelje Ujedinjene nacije su morale da naglase da se sastanak neće fokusirati na moguće međunarodno priznanje talibanske administracije nakon što su komentari zamenika šefa UN izazvali zabrinutost i konfuziju.

Umesto toga, cilj okupljanja u Kataru u ponedeljak i utorak je da se fokusira na oživljavanje „međunarodnog angažmana oko zajedničkih ciljeva za trajni put napred u … Avganistanu“, rekao je Dužarik.

Guterresova zamenica Amina Mohamed je prošle nedelje sugerisala da bi sastanak u Dohi „mogao da pronađe te bebe korake koji će nas vratiti na put priznanja“.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021, pošto su se snage predvođene SAD povukle nakon 20 godina rata.

U decembru je 193-člana Generalna skupština UN-a odobrila odlaganje, po drugi put, donošenje odluke o priznavanju administracije avganistanskih talibana, dozvoljavajući im da pošalju ambasadora Ujedinjenih nacija u Njujork.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je u četvrtak osudio zabranu talibanske administracije da Avganistanke rade za Ujedinjene nacije u Avganistanu i pozvao talibanske lidere da „brzo preokrenu” rekonstrukciju prava žena i devojčica.

Talibani kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim striktnim tumačenjem islamskog zakona. Zvaničnici talibana rekli su da su odluke o ženskim humanitarnim radnicima „unutrašnje pitanje“.