Čavušoglu: Obećanja data Rusiji o ukrajinskom dogovoru o žitu nisu ispunjena

Čavušoglu: Obećanja data Rusiji o ukrajinskom dogovoru o žitu nisu ispunjena

Nezadovoljstvo Rusije načinom na koji je sproveden ukrajinski dogovor o žitu je razumljivo, priznao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Kremlj je obećao da će dozvoliti da sporazum nestane sredinom maja osim ako SAD i EU ne ukinu sankcije koje efektivno sprečavaju Rusiju da izvozi svoje proizvode i đubriva.

U intervjuu za turski list Hurijet objavljenom u petak, Čavušoglu je priznao da se „ono što je obećano Rusiji nije ostvarilo“.

„Ne možemo reći da Rusi greše [sa svojim žalbama]“, rekao je ministar.

Prema rečima diplomate, Ankara je obavestila Vašington i London da budućnost sporazuma – zvanično poznatog kao Crnomorska inicijativa za žito – visi o koncu. Čavušoglu je naveo da su SAD i Velika Britanija „dve zemlje [koje] su ključne u bankarstvu“ i da „uključivanje ruske poljoprivredne banke [Rosselkhozbank] u SVIFT sistem takođe zavisi [od njih]“.

Zvaničnik je otkrio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš predložio korišćenje turske banke za olakšavanje plaćanja Rusiji za njen izvoz žitarica i đubriva.

„Cilj je rešiti problem i održati dogovor“, insistirao je Čavušoglu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak za RIA Novosti da Moskva veruje da dogovor o žitu „ne može biti produžen bez ispunjavanja uslova“.

Prema sporazumu koji su prvobitno posredovale UN i Turska prošlog jula, koridori su uspostavljeni kroz Crno more kako bi se obezbedio siguran prolaz ukrajinskog žita, prvenstveno namenjenog siromašnijim nacijama čija je bezbednost hrane bila ugrožena.

Sporazum je takođe zahtevao od SAD i njihovih saveznika da deblokiraju ruski izvoz žitarica i đubriva, koji je ostao u velikoj meri paralizovan zbog zapadnih sankcija uvedenih brodarstvu, kao i uskraćivanja pristupa brokerskim i osiguravajućim uslugama.

Formalno, međutim, SAD i EU su izuzele rusko žito i đubriva iz sankcija.

Moskva je u martu pristala da produži ugovor o žitu za 60 dana, upozoravajući da to više neće učiniti ako druge strane ne ispoštuju sve njegove uslove.