Veza samoubistva sa klimatskim promenama je neosnovana

Veza samoubistva sa klimatskim promenama je neosnovana

Istraživač sa Univerziteta Džejms Kuk kaže da nema dokaza da su klimatske promene povezane sa povećanom stopom samoubistava, a zdravstveni administratori koji veruju da postoje možda daju prioritet politici nulte emisije ugljenika u odnosu na zdravlje pacijenata.

Andrev Amos iz JCU je predsedavajući Sekcije za ruralnu psihijatriju u Kvinslendu, RANZ koledž psihijatara.

Njegovo istraživanje se bavilo dizajnom naučnih članaka koji podržavaju povezanost između klimatskih promena i povećane stope samoubistava.

On je rekao da su članci korišćeni u političkim dokumentima da se zalažu za radikalne promene sistema zdravstvene zaštite u potrazi za dekarbonizacijom.

„Kraljevski australijski koledž lekara preporučio je svim australijskim vladama i zdravstvenim sistemima da se obavežu na pružanje neto nulte zdravstvene zaštite do 2040. godine. Medical Journal of Australia (MJA) kaže da bi medicinski fakulteti trebalo da se zalažu za akciju klimatskih promena, uključujući dekarbonizaciju koledža, bolnica i zdravstva sistemi .

„MJA primećuje da je ovo u suprotnosti sa stavom zdravog razuma mnogih zainteresovanih strana u zdravstvu“, rekao je dr Amos.

On je rekao da su najteže tvrdnje koje povezuju klimatske promene i negativne ishode mentalnog zdravlja iznete za samoubistvo.

„Istraživanje za koje se navodi da sugeriše povezanost između klimatskih promena i povećanog broja samoubistava ne čini tako nešto. Nijedan od članaka prikupljenih u pregledu nema dizajn koji bi mogao da istraži da li postoji povezanost između povećanja temperature izazvanog klimatskim promenama i stope samoubistava, “ rekao je dr Amos.

On je rekao da studija ne pokušava da utvrdi da ne postoji veza između klimatskih promena i ishoda mentalnog zdravlja, samo da citirani dokazi ne uspostavljaju vezu.

„Preporuke politike za radikalne promene u zdravstvenim uslugama zasnovane su na pogrešno predstavljenim dokazima. Ova analiza daje težinu zdravom razumu da bi prioritet zdravstvenih sistema i sistema mentalnog zdravlja trebalo da bude visokokvalitetna zdravstvena zaštita, a ne akcija protiv klimatskih promena.“