Američki inženjeri preporučili su prizemljenje Boeinga 737 MAKS ubrzo nakon drugog pada

Američki inženjeri preporučili su prizemljenje Boeinga 737 MAKS ubrzo nakon drugog pada

Neki inženjeri Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) preporučili su prizemljenje Boinga (BA.N) 737 MAKS u martu 2019. nakon druge fatalne nesreće i pre nego što je agencija preduzela mere, navodi se u izveštaju objavljenom u petak.

Kancelarija generalnog inspektora Odeljenja za saobraćaj navela je u izveštaju da je pregled mejlova i intervjua sa zvaničnicima FAA otkrio da su pojedini inženjeri preporučili „prizemljenje aviona dok se nesreća istražuje na osnovu onoga što su smatrali sličnostima“ između dva fatalna pada Boinga 737 MAKS. u Indoneziji i Etiopiji. „Ipak, zvaničnici agencije u sedištu i Sijetlu (Kancelarija za sertifikaciju aviona) odlučili su da to ne urade.

FAA je na kraju prizemljila MAKS 13. marta 2019. i ukinula naredbu o zabrani letenja u novembru 2020. nakon što je Boeing napravio niz nadogradnji softvera i izmena u obuci.

Nesreće u Indoneziji i Etiopiji dovele su do 20-mesečnog prizemljenja za najprodavaniji avion, što je koštalo Boing više od 20 milijardi dolara i navelo je zakonodavce da donesu sveobuhvatne zakone koji reformišu sertifikaciju aviona.

Boing je odbio komentar.

U izveštaju FAA zvaničnici su „izrazili frustraciju što su strane vlasti civilnog vazduhoplovstva prizemljile letelicu pre nego što su imali podatke koji povezuju dve nesreće“.

U izveštaju se navodi da FAA nije ažurirala osnovni redosled i srodne smernice za svoje procese procene rizika nakon događaja više od jedne decenije i da nedostaju „podaci o ljudskim faktorima koji se mogu meriti, kao što su pilot reakcije na nenormalne situacije“. Takođe je pisalo FAA

inženjeri „ne prate svi ili ne dobijaju iste smernice ili obuku“. Doneo je sedam preporuka za poboljšanja za procenu rizika i druga pitanja.

FAA je saopštila da se slaže sa preporukama generalnog inspektora. „Takođe nastavljamo da tražimo dodatne mogućnosti da primenimo lekcije naučene povratkom Boinga 737 MAKS u službu“, saopštila je agencija u petak.

U izveštaju se takođe navodi da je nakon pada Ethiopian Airlinesa inženjer FAA napravio preliminarnu analizu rizika za MAKS 12. marta 2019. koja je „pokazala rizik za flotu za MAKS koji je bio preko 13 puta“ od preporučenih smernica agencije.

„Zvaničnik FAA je u to vreme primetio da je analiza sugerisala da postoji 25% šanse za nesreću za 60 dana i da je bilo samo ‘pitanje dana’ da se primeni popravka.

Generalni inspektor je dodao da inženjerova analiza rizika nije završena i da nije prošla kroz upravni pregled navodeći nedostatak detaljnih podataka o letu.