Turski avion za evakuaciju na udaru vatre u Sudanu

Turski avion za evakuaciju na udaru vatre u Sudanu

Na turski avion koji je pokušavao da evakuiše građane iz glavnog grada Sudana Kartuma pucano je u petak, usred borbi koje su u toku uprkos produženju 72-časovnog primirja kako bi se omogućio humanitarni pristup.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je „ispaljeno lako oružje“ na avion za evakuaciju C-130 koji je poslat u vazdušnu bazu Vadi Sajdna da evakuiše državljane. Ministarstvo je dodalo da je letelica bezbedno sletela bez povreda posade, ali da je potrebna popravka.

Paravojna grupa Snaga za brzu podršku (RSF) negirala je optužbe sudanskih oružanih snaga (SAF) da je izvršila napad, odbacujući te tvrdnje kao nepotkrijepljene bilo kakvim „činjeničnim dokazima“.

„Naše snage su ostale striktno posvećene humanitarnom primirju koje smo dogovorili od ponoći i nije tačno da smo gađali bilo koju letelicu na nebu Vadi Sajdne u Omdurmanu“, navodi se u saopštenju RSF-a.

Strane trupe su obezbedile aerodrom Vadi Sajidna, koji se nalazi 20 kilometara severno od Kartuma i korišćen je za evakuaciju građana iz zemalja poput Nemačke, Velike Britanije, SAD, Francuske i drugih nakon nasilnih sukoba koji su izbili u Sudanu 15. aprila.

Ambasada Turske u glavnom gradu Sundana saopštila je u četvrtak da je oko 1.500 civila, uključujući 1.383 Turaka, uklonjeno, a da su u toku napori da se evakuišu još ljudi.

Sukob između vojske i suparničke paravojne snage, koji sada traje 14. dan, rezultirao je smrću najmanje 512 ljudi, prema podacima koje je objavilo sudansko ministarstvo zdravlja. Visoka komisija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izvestila je u sredu da se trenutni broj od 3,7 miliona interno raseljenih lica u Sudanu ubrzano povećava.

Najmanje 20.000 Sudanaca pobeglo je u Čad, dok je 4.000 Južnog Sudana, koji su deo 1,1 milion izbeglica koje Sudan ugošćuje iz susednih zemalja, prinuđeno da se vrati kući, rekao je šef UNHCR-a Filipo Grandi.