Krkobabić u Kniću: Srbija se brani naseljavanjem praznih kuća i rađanjem dece

Krkobabić u Kniću: Srbija se brani naseljavanjem praznih kuća i rađanjem dece

Srbija se brani na jedan jedini i najbolji način, a to je naseljavanjem praznih kuća i rađanjem dece, poručio je danas ministra za brigu o selu Milana Krkobabića tokom posete Šumadijskom okrugu i Kniću.

Krkobabić je obišao okolna sela, razgovorao sa čelnim ljudima opštine i meštanima tog kraja, ali je i prisustvovao venčanju para koji je prošle godine zahvaljujući programu Ministarstva za brigu o selu kupio kuću sa okućnicom u selu Rašković.

Snežana Milinković i Rade Čović venčali su se danas u holu Doma kulture u Kniću u prisustvu Krkobabića i predsednika Opštine Knić Srećka Ilića.

„Dan za pamćenje posle četvoro dece i mnogo godina ljubavi najzad je došlo na red i venčanje. Sada imamo i svoj dom i zaista su nas lepo prihvatili u novoj sredini. Ovo je novi život za nas“, izjavili su Čovići.

Posle venčanja Krkobabić je posetio novi porodični dom mladenaca u koji su se prošle godine smestili sa četvoro dece. U šumadijsko selo Rašković doselili su se iz okoline Sjenice gde su u živeli u brojnoj zajednici sa članovima šire familije.

„Ovde imamo uslove za lepo detinjstvo i normalno školovanje naše dece“, rekla je Snežana Čović.

Dodala je da je njena porodica nastavila da se bave poljoprivredom i stočarstvom, napravila pomoćne objekte, obezbedila mehanizaciju i sve što je potrebno za obradu 15 hektara zemlje i uzgoja 15 krava.

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić izjavio je da su vidljiva ulaganja Ministarstva za brigu o selu u tu opštinu i da je to pravi način kako sela treba pomagati da opstaju i razvijaju se.

„Mi kao opština nastavićemo da brinemo i ulažemo u naša sela, a republička ulaganja kroz ovakve programe pravi su način da zajednički uspemo u podizanju kvaliteta života seoskog stanovništva, da nam ljudi ne odlaze iz sela i da se neke nove porodice, poput ove, dosele u ove naše predele“, rekao je Ilić.

U prethodne dve godine, osim Čovića, još je devet kuća na teritoriji Knića useljeno uz pomoć podsticajnih sredstava Ministarstva za brigu o selu. Krov nad glavom, ali i okućncu, dobila su tri mlada poljoprivrednika i sedam parova.

Iz Programa podrške zadrugama na teritoriji opštine Knić sa 26,9 miliona dinara pomognut je rad tri zadruge koje odlično posluju na domaćem tržištu, a oprobale su se i u izvozu.

Krkobabić je posetu Kniću završio obilaskom Doma kulture u selu Toponica, koji je podignut 70-ih godina i u fazi je renoviranja, prvi put od izgradnje.

Dom kulture u Toponici obnovljen je sredstvima Opštine Knić, ali su potrebna i dodatna ulaganja kako bi ovo važno mesto okupljanja mladih i članova Kulturno-umetničkog društva iz nekoliko sela ponovo vratilo stari sjaj.

Ministarstvo za brigu o selu je najavilo da će realizovati Program adaptacije seoskih domova kulture ili zadružnih domova u multifunkcionalne objekte koji će zadovoljiti potrebe seoskog stanovništva, i to na moderan način, sa internet ćoškom i klubovima za druženje, bioskopskom salom salom sa pozornicom, klubom za starije meštane i sličnim sadržajima.