Parlament Šri Lanke glasa za podršku programu oporavka MMF-a

Parlament Šri Lanke glasa za podršku programu oporavka MMF-a

Parlament Šri Lanke glasao je u petak za podršku implementaciji četvorogodišnjeg programa Međunarodnog monetarnog fonda čiji je cilj rešavanje ekonomske krize u zemlji i smanjenje tereta duga.

Predlog, koji je predstavio predsednik Ranil Vikremesinge, koji je i ministar finansija, odobren je sa 120 glasova za i 25 glasova za, nakon trodnevne debate.

Odobrenje jača Vikremesingeove ruke dok on vodi teške pregovore o restrukturiranju duga sa spoljnim kreditorima Šri Lanke i privatizuje državna preduzeća u okviru programa, koji je MMF odobrio prošlog meseca, u kojem će skoro 3 milijarde dolara biti isplaćeno u fazama.

Takođe će odrediti kako će se upravljati ekonomijom zemlje u narednim godinama.

Šri Lanka je prošle godine objavila da obustavlja otplatu svojih inostranih zajmova zbog teške devizne krize koja je posledica uticaja pandemije COVID-19, prekomernog zaduživanja vlade i napora centralne banke da stabilizuje rupija Šri Lanke. korišćenjem oskudnih deviznih rezervi.

Predstavljajući predlog u parlamentu u sredu, Vikremesinge je rekao da vlada nastoji da smanji dug zemlje za 17 milijardi dolara kroz restrukturiranje. On je rekao da je podrška parlamenta od vitalnog značaja za stabilizaciju ekonomije i kasnije ponovno pokretanje njene ekspanzije jer je potrebno održati stopu rasta od 3% da bi se BDP zemlje vratio na nivo iz 2019. do 2028. godine.

Vikremesing je rekao da je državni dug, kako domaći tako i strani, iznosio 83,6 milijardi dolara kada je preuzeo funkciju predsednika prošlog jula.

On je rekao da će pregovori o restrukturiranju kredita započeti sa Indijom zajedno sa Pariskim klubom, grupom velikih zemalja kreditora, i posebno sa Kinom. Možda će biti neophodno restrukturirati kredite dobijene na lokalnom nivou uz odgovarajuće mere zaštite za banke i sredstva obezbeđenja zaposlenih od kojih je vlada pozajmila, rekao je on.

Restrukturiranje duga može imati različite oblike, uključujući spasavanje, ponovno pregovaranje o uslovima kredita i otpis ili smanjenje iznosa dugovanja za neke zajmove.

Ekonomska kriza Šri Lanke, najgora u njenoj istoriji, izazvala je ozbiljne nestašice hrane, lekova, goriva, gasa za kuvanje i struje prošle godine. To je dovelo do masovnih uličnih protesta koji su primorali tadašnjeg predsednika Gotabaju Rajapaksu da pobegne iz zemlje i podnese ostavku.

Ekonomija je pokazala znake poboljšanja otkako je Vikremesinge preuzeo funkciju predsednika prošlog jula. Nestašice su ublažene, prekinuti su nestanci struje i šrilankanska rupija je počela da jača.