Istraživači razvijaju veb aplikaciju za analizu statistike hipertenzije

Istraživači razvijaju veb aplikaciju za analizu statistike hipertenzije

Istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vejk Forest razvio je veb aplikaciju otvorenog koda koja omogućava korisnicima da generišu prilagođenu statistiku hipertenzije koristeći podatke Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani (NHANES).

Opis aplikacije i pregled statistike hipertenzije za odrasle u SAD nedavno su objavljeni na mreži u Hipertenzija

NHANES je nacionalna anketa koju su sproveli Centri za kontrolu i prevenciju bolesti radi procene zdravstvenog i nutritivnog statusa odraslih i dece.

„Podaci iz NHANES-a su dragoceni jer su javno dostupni i mogu se koristiti za procenu nacionalno reprezentativne statistike za populaciju SAD. Takođe su ažurirani u dvogodišnjim ciklusima od 1999. godine, što znači da može da pokaže zdravstvene trendove tokom vremena za ljude u SAD“, rekao je dr Bajron Džeger, docent biostatistike i nauke o podacima na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vejk Forest.

„Međutim, da biste dobili značajne rezultate iz NHANES podataka, morate da razumete dizajn ankete i morate da znate sve vrste dodatnih detalja o NHANES-u, kao što su kada i zašto određeni podaci nisu prikupljeni ili kada su se protokoli za prikupljanje podataka promenili“, rekao je Jeger.

Da bi podaci bili dostupniji, Jaeger i tim su razvili aplikaciju za pružanje statistike hipertenzije za odrasle osobe u SAD koristeći 10 ciklusa NHANES podataka, od 1999-2000 do 2017-2020.

„Tehničke stvari kao što su ponderisanje ankete, harmonizacija podataka i provera rezultata za pouzdanost u skladu sa standardima CDC-a uklopljene su u aplikaciju, koja je prošla proceduru validacije u više koraka kako bi se osiguralo da funkcioniše“, rekao je Jeger. „To znači da naši korisnici dobijaju direktan pristup statistici o trendovima hipertenzije u SAD bez potrebe da usput steknu diplomu iz statistike.“

U okviru aplikacije, korisnici mogu analizirati trendove iz više od 20 godina podataka NHANES-a, birati između više od 50 različitih varijabli povezanih sa hipertenzijom i fokusirati svoju analizu na mnogo različitih podskupova odraslih u SAD. Ukupno se može izračunati više od 300 miliona jedinstvenih statističkih podataka, a aplikacija može predstaviti ove rezultate kao brojke, tabele ili datoteke neobrađenih podataka koje se mogu lokalno preuzeti i sačuvati.

Da bi demonstrirali karakteristike i mogućnosti aplikacije, Jaeger i tim su je koristili da repliciraju rezultate iz tri prethodne studije i sprovedu sopstvenu analizu koja ispituje trendove krvnog pritiska i hipertenzije u SAD od 1999. godine.

Otkrili su da iako su nivoi krvnog pritiska i hipertenzije opali tokom ranih 2000-ih, oni su polako rasli od 2013. Ovi rezultati sugerišu da praćenje nivoa krvnog pritiska ostaje važan faktor za poboljšanje javnog zdravlja, pošto je visok krvni pritisak glavni faktor rizika koji se može promeniti. kardiovaskularne bolesti.

Prema Jaeger-u, aplikacija je otvorenog koda, što znači da je njen kod javno dostupan i može se menjati.

„Dok smo kreirali aplikaciju za hipertenziju, napravili smo je otvorenog koda tako da svako može da uzme naš kod i prilagodi ga da radi sa drugim ishodima, kao što su lipidi ili dijabetes“, rekao je Jeger. „Mnogi pružaoci usluga, kreatori politike i drugi zdravstveni radnici koriste statistiku iz NHANES-a, tako da se nadamo da naša veb aplikacija može pomoći u donošenju politika i kliničkih odluka za poboljšanje ishoda.