Moldavija pripremila „crnu listu” Rusa kojima je zabranjen ulazak

Moldavija pripremila „crnu listu” Rusa kojima je zabranjen ulazak

Moldavija je napravila spisak ruskih državljana kojima je zabranjen ulazak zbog podrške ratu protiv Ukrajine, saopštio premijer Dorin Rečan, piše „Evropska istina“.

Rečan je napomenuo da se na listi nalaze zvaničnici i umetnici koji promovišu i podržavaju rat protiv Ukrajine.

Rečan je rekao da se na listi nalaze Vladimir Putin, biznismen Ihor Čajka i umetnici – Filip Kirkorov. Lista još nije objavljena, ali je premijer napomenuo da može biti javno dostupan.

„Ovo je dugačak spisak i svakog čoveka sa njega ćemo poslati kući. Ruska Federacija ne može da naznači šta treba ili treba da uradimo. Moldavija je slobodna i suverena zemlja“, rekao je Dorin Rečan.

Godine 2022. Kirkorov više nije smeo da uđe u Moldaviju, kada je navodno otišao da svedoči u slučaju pomoćnika „kradljivca milijardi“ Ilana Šora.

Moldavija sredinom aprila nije pustila lidera ruskog Tatarstana, koji je doleteo da podrži izbornu kampanju jednog od proruskih kandidata u Gagauziji, autonomnoj oblasti Moldavije, a takođe je proterala jednog od zaposlenih u ruskom ambasada.

Minihanov je pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i Kanade. On je predsednik upravnog odbora Tupoljev PJSC, koji proizvodi strateške bombardere za ruske oružane snage.