FBI: Pretnja kineskih sajber hakera „bez premca”

FBI: Pretnja kineskih sajber hakera „bez premca”

Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je da kineski hakeri brojčano nadmašuju američke agente za sajber bezbednost za najmanje „50 prema 1“, rekavši da Narodna Republika sprovodi veći sajber program od svih drugih svetskih sila zajedno.

Obraćajući se zakonodavcima tokom saslušanja u Komitetu za aproprijacije Predstavničkog doma u četvrtak, Rej je izneo nedavne napore Biroa u oblasti sajber bezbednosti i njegove potrebe za finansiranjem, navodeći da su hakeri sposobni da nanesu „veću štetu nego ikada ranije“ stavljajući poseban naglasak na „pretnju iz Kine“.

„Obim kineske sajber pretnje je bez premca. Oni imaju veći program hakovanja nego svaka druga velika nacija zajedno, i ukrali su više naših ličnih i korporativnih podataka nego sve druge nacije, velike ili male, zajedno“, rekao je on, dodajući da se Vašington bori da održi korak sa Pekingom. u sajber carstvu.

Šef biroa je potom upozorio na sajber napade koje izvode druge strane države, uključujući Rusiju, Iran i Severnu Koreju, ali je rekao da Kina predstavlja najveću opasnost po privatnost i bezbednost SAD, ukazujući na njenu navodnu „višestruku strategiju“ da nadmaši Sjedinjene Države kao „globalna supersila“.

Pored „aktera iz nacionalne države“, Rej je takođe ukazao na zabrinutost FBI-ja o privatnim sajber kriminalcima, rekavši da agencija sada istražuje „preko 100 različitih varijanti ransomvera“, misleći na uobičajeni oblik malvera koji nastoji da zadrži korisničke podatke kao taoce u zamena za plaćanje.

FBI je zatražio finansiranje za stvaranje oko 200 dodatnih sajber pozicija u birou za rešavanje navodne pretnje iz Kine, tražeći nešto više od 63 miliona dolara, pored budžeta od 10,8 milijardi dolara koji je već predložen za fiskalnu 2023. godinu.

„Ne postoji zemlja koja predstavlja značajniju pretnju našim inovacijama, našim idejama, našoj ekonomskoj bezbednosti, našoj nacionalnoj bezbednosti od kineske vlade“, nastavio je Rej. „I zato smo povećali broj istraga o pretnjama iz Kine za oko 1.300 odsto.“

Kineski zvaničnici negirali su američke navode o hakovanju i krađi podataka, i umesto toga izneli su slične optužbe Vašingtonu. Ranije ovog meseca, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da su Sjedinjene Države sada „najveća pretnja globalnoj sajber bezbednosti“ koja nastoji da „održi svoju hegemoniju u sajber prostoru“, pozivajući SAD da obustave svoje „globalne operacije hakovanja“.