Brazil se izvinjava zbog uklanjanja afro-brazilskih porodica radi izgradnje kosmodroma

Brazil se izvinjava zbog uklanjanja afro-brazilskih porodica radi izgradnje kosmodroma

Brazilska vlada se u četvrtak izvinila zbog maltretiranja afro-brazilskih porodica koje su pre četiri decenije nasilno preseljene iz svojih priobalnih domova u severnom Brazilu kako bi se napravilo mesto za izgradnju kosmodroma, piše Rojters.

Baza Alkantara koju vodi brazilsko vazduhoplovstvo je mesto za lansiranje raketa brazilskog svemirskog programa gde se ova južnoamerička zemlja nada privući privatne kompanije koje postavljaju male satelite u orbitu.

Ali 1980. godine oko 300 porodica, poznatih kao „kilombole“ ili članovi zajednica koje su osnovali odbegli robovi, preselilo je vazduhoplovstvo i njihova zemlja je eksproprisana. Nikada nisu dobili pravo na zemlju na koju su odvedeni.

„Brazilska država javno izjavljuje svoje izvinjenje zajednicama kilombola koje su ostale u Alkantari“, navodi se u saopštenju vlade, najavljujući da će sredstva biti stavljena na raspolaganje kao reparacija za maltretiranje.

Izvinjenje je usledilo pošto je pritužba zajednica kilombola stigla do Međuameričkog suda za ljudska prava, koji je u sredu i četvrtak održao javnu raspravu u Santjagu u Čileu.

Sud je rekao da neće komentarisati sve dok slučaj ne bude presuđen.

Advokati kilombola su tvrdili da je Brazil prekršio njihovo pravo na njihovu tradicionalnu zemlju, uskratio im titulu i nikada ih nije konsultovao pre izgradnje svemirskog centra.

Lansirno mesto gotovo da nije korišćeno od 1980. godine, iako je prvu privatnu raketu prošlog meseca lansirala južnokorejska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu Innospace.

Brazilski Senat je 2019. ratifikovao sporazum sa Sjedinjenim Državama o zaštiti američke svemirske i odbrambene tehnologije, dozvoljavajući američkim raketnim kompanijama da koriste Alkantaru koja se nalazi blizu ekvatora i nudi niže troškove lansiranja.