Lekovi za krvni pritisak u kombinaciji sa hemoterapijom mogu smanjiti širenje trostruko negativnog raka dojke

Lekovi za krvni pritisak u kombinaciji sa hemoterapijom mogu smanjiti širenje trostruko negativnog raka dojke

Nova međunarodna studija koju je vodio Univerzitet Monaš je po prvi put identifikovala da beta-blokatori mogu značajno poboljšati terapeutski efekat antraciklinske hemoterapije kod trostruko negativnog raka dojke (TNBC) smanjenjem metastaza.

Antraciklini su klasa lekova koji se koriste u hemoterapiji za lečenje mnogih karcinoma, uključujući TNBC.

Istraživači sa Instituta za farmaceutske nauke Monash (MIPS) su ranije pokazali u kliničkom ispitivanju da su beta-blokatori (koji se najčešće koriste za kontrolu krvnog pritiska) povezani sa manjim širenjem raka. Međutim, do sada je bilo nejasno kako će beta-blokatori komunicirati sa uobičajenim tretmanima raka.

U ovoj novoj studiji, objavljenoj u Science Translational Medicine , tim MIPS-a je koristio mišje modele raka i analizirao velike kliničke podatke pacijenata, u saradnji sa registrom raka Norveške, kako bi otkrio da antraciklinska hemoterapija sama po sebi, u odsustvu beta-blokator, indukuje rast nerava u tumorima.

Međutim, dodavanje beta-blokatora hemoterapiji inhibira aktivnost nervnih vlakana u tumorima i sprečava povratak raka nakon lečenja.

Istraživač MIPS-a i vodeći autor studije, dr Eson Čang, rekli su da nalazi otkrivaju neočekivani uvid u to zašto hemoterapijski tretman ne funkcioniše uvek kako bi trebalo.

„Nameravali smo da gradimo na prethodnim studijama koje su pokazale da beta-blokatori mogu zaustaviti odgovor na stres koji doživljavaju pacijenti sa rakom u vreme dijagnoze i zaustaviti širenje raka.

U ovoj novoj studiji, ne samo da smo otkrili biološki efekat beta-blokatora kada se koriste uz antraciklinsku hemoterapiju, već smo otkrili i zašto su efikasni“, rekao je dr Čang.

„U mišjim modelima TNBC-a otkrili smo da je antraciklinska hemoterapija bila u stanju da poveća aktivnost simpatičkih nervnih vlakana u tumorima. Aktivacija ovih neurona stresa može pomoći u širenju tumorskih ćelija i, na sreću, otkrili smo da beta-blokatori mogu zaustaviti ovaj efekat. Nadamo se je da će ovo uzbudljivo otkriće utrti put za dalja istraživanja i, na kraju, dovesti do poboljšanih ishoda za pacijente.“

Viši autor, profesor Erica Sloan, koja već nekoliko godina istražuje upotrebu beta-blokatora kao nove strategije za usporavanje progresije raka, rekla je da studija pruža važne naznake o tome zašto beta-blokatori mogu pomoći u poboljšanju kliničkog upravljanja TNBC-om. .

„Iako će mnogi pacijenti biti izlečeni lečenjem, nažalost, kod nekih pacijenata se rak može vratiti – ova studija nam je pomogla da razumemo zašto. Naši nalazi pokazuju da antraciklinska hemoterapija podržava rast nerava, što može da podrži relaps raka. Ovo je važno, jer nam govori da ciljanje nerava pomoću beta-blokatora može poboljšati odgovor na lečenje“, rekao je profesor Sloan.

„Upotreba beta-blokatora je dosledno povezana sa smanjenim metastatskim relapsom i preživljavanjem specifičnim za rak kod pacijenata sa TNBC. Međutim, nedostatak razumevanja kako beta-blokatori poboljšavaju hemoterapiju — koja je osnovna komponenta standardnog tretmana za TNBC — je ograničen prevođenje ovih nalaza u kliniku za rak“, rekao je profesor Sloan.

„Verujemo da ova studija predstavlja uzbudljivu priliku za dalje istraživanje upotrebe beta-blokatora kao nove strategije u lečenju TNBC-a.