Zelenski: Biće kazne za genocid kao i za sve druge ruske zločine

Zelenski: Biće kazne za genocid kao i za sve druge ruske zločine

Odluka PSSE da prizna deportaciju ukrajinske dece na teritoriju Ruske Federacije kao genocid će pomoći privođenju države agresora pravdi.

„Danas je u Strazburu bio važan politički rezultat na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Usvojena je rezolucija kojom se priznaje da ruska deportacija ukrajinske dece ima dokaze o genocidu. Ovo je prvo priznanje ove činjenice na nivou tako visoke međunarodne organizacije koja objedinjuje države našeg kontinenta. Praktično gledano, ova odluka će značajno pomoći našim globalnim naporima da Rusiju i njene zvaničnike, uključujući šefa terorističke države, privedemo pravdi za genocid i genocidnu politiku prema Ukrajini“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju.

Zelenski je istakao da je deportacija ukrajinske dece jedan od potpuno smišljenih elemenata pokušaja Rusije da izbriše identitet Ukrajinaca, što je namerni zločin genocida. On je napomenuo da će Ukrajina nastaviti da radi na svim nivoima – formalnom i neformalnom, sa liderima država, na parlamentarnom, vladinom, nivou policije, u pravnoj zajednici i u međunarodnim i međuparlamentarnim organizacijama – na vraćanju sve deportovane ukrajinske dece. i pozvati Rusiju na odgovornost.

Zelenski je napomenuo da bi broj dece deportovane od strane terorističke države mogao biti veći: „Pouzdano znamo podatke o skoro 20 hiljada dece koja su odvedena i rasejana u različite regione zle države. Ali očigledno je da je to samo deo mnogo većih kriminalnih radnji. Takve dece može biti mnogo više“, naglasio je Zelenski.

On je izrazio uverenje da će svi ruski zvaničnici krivi za genocid biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni: „Biće kazne za genocid. Kao i za sve druge zločine koje je Rusija počinila protiv Ukrajine i našeg naroda.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas je priznala deportaciju i prisilno premeštanje ukrajinske dece na teritoriju Ruske Federacije kao genocid i pozvala MKS da razmotri mogućnost krivičnog gonjenja za ovaj zločin.