Berlin dobio prvog konzervativnog gradonačelnika u više od dve decenije

Berlin dobio prvog konzervativnog gradonačelnika u više od dve decenije

Berlin je u četvrtak imenovao svog prvog konzervativnog gradonačelnika u više od dve decenije nakon što su demohrišćani (CDU) pobedili Socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca na ponovljenim izborima u februaru, izbacivši koaliciju levog centra, prenosi Rojters.

Kai Vegner, 50, bivši prodavac osiguranja, položio je zakletvu kao gradonačelnik nakon glasanja u lokalnom parlamentu, naslijedivši Franzisku Giffei iz SPD-a, koja je bila prva žena gradonačelnica Berlina.

Njegov CDU je odneo čistu pobedu na februarskim izborima nakon što je sud proglasio glasanje 2021. nevažećim zbog nepravilnosti. Osvojio je 28 odsto glasova, 10 procentnih poena više nego 2021. godine, a takođe i 10 procentnih poena više od SPD-a, pri čemu su istraživanja pokazala opadanje poverenja u SPD-ovo upravljanje gradom.

Vegner je postigao dogovor o upravljanju prestonicom u velikoj koaliciji sa SPD uprkos bojaznima na levoj strani stranke. Samo 54 odsto baze SPD glasalo je za koaliciju.

Vegneru su bila potrebna tri kruga glasanja u četvrtak da bi izborio nominaciju za gradonačelnika, uz konsternaciju nekih zakonodavaca zbog mogućnosti da mu je krajnje desničarska AfD pomogla da potpiše dogovor, kako je AfD tvrdio.

Glasanje je bilo poverljivo tako da je nemoguće nezavisno proveriti njihovu tvrdnju.

SPD je ranije upravljao nemačkom prestonicom u koaliciji sa ekolozima Zelenima i tvrdo levičarskim Die Linke.

Vegner je vodio kampanju za poboljšanje bezbednosti i modernizaciju berlinske administrativne infrastrukture, između ostalih mera.

Kritičari su optužili njegovu stranku CDU za politiku zvižduka pasa. Stranka je u januaru zatražila od regionalnog senata da pruži informacije o imenima nemačkih državljana koji su uhapšeni u neredima u novogodišnjoj noći kako bi se utvrdilo njihovo etničko poreklo. Incident je ponovo pokrenuo debate o tretmanu migranata, integraciji i medijskim prikazima koji povezuju kriminal sa migrantima.