Španski grad pogođen sušom, stanovnici dobijaju vodu kamionom

Španski grad pogođen sušom, stanovnici dobijaju vodu kamionom

Stanovnici malog grada na jugu Španije okupili su se na glavnom trgu da pokupe vodu za piće dok su veliki delovi Iberijskog poluostrva bili otporni na nesezonsko vruće vreme koje je pogoršalo dugu sušu, prenosi Rojters.

Meteorolozi su očekivali da će temperature dostići skoro 40 Celzijusa u nekim delovima Španije ove nedelje.

Prema regionalnoj vladi Andaluzije, oko 80.000 ljudi koji žive u Alkarasehosu i još 27 sela u provinciji Kordoba oslanja se na dostavu vode za piće kamionima, pošto je suša iscrpila obližnji rezervoar i voda iz druge brane se smatra nebezbednom za potrošnju.

„Nikada ranije ovo nisam iskusila“, rekla je lokalna stanovnica Mari Karmen Rojtersu nakon što je napunila svoje boce. Sećala se vremena kada su imali tekuću vodu samo nekoliko sati dnevno, ali nikada nisu morali da nose flaše kući.

Iako su rezervoari u Španiji u proseku sa 50% svog kapaciteta, nivoi su pali na približno 25% u Andaluziji i severoistočnom regionu Katalonije.

Hidrografska konfederacija Gvadalkivira potvrdila je ranije ovog meseca da je voda u planinskom lancu Sijera Bojera iscrpljena, prvi put u 40 godina da je akumulacija u Kordobi isušena.

„Snabdevamo se vodom kroz cisternu. To je prilično neprijatna situacija i, pre svega, nesigurna za vreme u kome živimo“, rekao je gradonačelnik Alkarasehosa Hose Luis Kabrera.

Stanovnici mogu dobiti do pet litara dnevno iz kamiona koji vozi kroz pogođena sela.

U susednom Portugalu temperature su takođe bile nenormalno visoke, a u četvrtak se u okrugu Evora očekuje najmanje 36 stepeni Celzijusa – u skladu sa rekordom Portugala za april postavljen 1945. godine, ili čak i premašivši tu granicu, saopštila je meteorološka agencija IPMA.

Vlasti su proglasile tri opštine u južnom portugalskom regionu Algarve pod najvećim rizikom od požara.

„Upravo smo danas stigli iz Sjedinjenih Država, pogledali smo i izgledalo je da će biti toplo, ali nisam očekivao da će biti ovako vruće“, rekao je turista Bred DePoli za Rojters u Lisabonu, gde je temperatura dostigla 32C.

Vlasti u Francuskoj će, u međuvremenu, imati spremne trupe za gašenje požara i njihove avione za prevoz vode 1. juna, mesec dana ranije nego obično, da se prilagode požarima koji su počeli ranije nego u prošlosti zbog klimatskih promena.