Premijerka Estonije kaže da još nije dobila ponude da postane generalni sekretar NATO-a

Premijerka Estonije kaže da još nije dobila ponude da postane generalni sekretar NATO-a

Estonska premijerka Kaja Kalas kaže da se i dalje spekulišu spekulacije da je ona jedan od najverovatnijih kandidata za mesto generalnog sekretara NATO posle aktuelnog sekretara Jensa Stoltenberga, prenosi Evropska istina.

Novinar je napomenuo da se u diskusijama često pominje da bi sledeći generalni sekretar Alijanse trebalo da bude žena, a među najčešće pominjanim potencijalnim kandidatima je i premijer Estonije. Pitao je da li bi Kalas prihvatila takvu ponudu.

„Činjenica da se moje ime čuje u ovakvim diskusijama je kompliment za Estoniju. To znači da nas doživljavaju kao jednake, uzimamo u obzir. Ali ne mislim da je takav predlog vrlo verovatan“, odgovorila je Kaja Kalas.

„Do sada mi niko nije davao takve ponude, samo čitam o tome u medijima. To su jako dobre pretpostavke, ali za sada – samo pretpostavke“, dodala je ona.

Podsetimo, 12. februara je portparolka generalnog sekretara NATO Oana Lungesku rekla da Stoltenberg želi da napusti svoju funkciju na jesen ove godine.

Stoltenbergu je već tri puta produžen mandat, na funkciji je skoro devet godina.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potpredsednica vlade Kanade ukrajinskog porekla Hristija Friland i bivša predsednica Litvanije Dalija Hribauskajte takođe su imenovani kao potencijalni kandidati za mesto generalnog sekretara.