Nacrt UN-a poziva talibane da ponište zabrane ženama i devojkama

Nacrt UN-a poziva talibane da ponište zabrane ženama i devojkama

Rezoluciju Ujedinjenih nacija koja poziva talibanske vladare u Avganistanu da brzo ponište svoja sve oštrija ograničenja za žene i devojke i osuđuje njihovu zabranu avganistanskim ženama da rade za Ujedinjene nacije trebalo bi da izglasa Savet bezbednosti u četvrtak, piše AP.

Nacrt rezolucije, koji je kasno u sredu dobio Asošijeted pres, izražava „duboku zabrinutost zbog sve veće erozije poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda žena i devojaka u Avganistanu od strane talibana” i potvrđuje njihovu „neophodnu ulogu” u avganistanskom društvu.

Poziva talibane da brzo vrate svoj pristup obrazovanju, zapošljavanju, slobodi kretanja i ravnopravnom učešću u javnom životu.

O rezoluciji, koju su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati i Japan, trebalo bi da glasa 15-člano veće u četvrtak popodne. Diplomate su rekli da je skoro sigurno da će biti odobreno, iako bi Rusija i Kina mogle biti uzdržane.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021. dok su se snage SAD i NATO-a povlačile iz Avganistana nakon dve decenije rata i u početku su obećavali umereniju vladavinu nego tokom svog prvog boravka na vlasti od 1996. do 2001. Ali je došlo do rastuće međunarodne konsternacije jer talibani lideri su postepeno ponovo nametnuli svoje oštro tumačenje islamskog zakona, ili šerijata, ženama i devojkama.

Devojčicama je zabranjeno da idu u školu nakon šestog razreda, a ženama je zabranjen pristup većini poslova, javnih prostora i teretana. Krajem decembra, talibani su zabranili humanitarnim grupama da zapošljavaju avganistanske žene, a 4. aprila proširili su zabranu na avganistanske žene koje rade za UN – odluka koju nacrt rezolucije naziva „bez presedana u istoriji Ujedinjenih nacija“.

UN su upozorile da bi zabrana mogla da osakati očajnički potrebne isporuke pomoći i da dovede do povlačenja UN iz Avganistana.

Od 5. aprila, 3.300 Avganistanaca zaposlenih u UN — 2.700 muškaraca i 600 žena — ostalo je kod kuće, ali je portparol UN Stefan Dužarik rekao da nastavljaju da rade i da će biti plaćeni. Zabrana talibana ne utiče na 600 članova međunarodnog osoblja UN-a, uključujući 200 žena.

Roza Otunbajeva, bivša predsednica i ministarka spoljnih poslova Kirgiske Republike koja je na čelu političke misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu, poznate kao UNAMA, odgovorila je na zabranu Talibana da avganistanske žene rade za svetsko telo od 193 zemlje tako što je naredila operativni pregled UN.’ prisustvo u zemlji, koje će trajati do 5. maja.

Pre nego što se pregled završi, generalni sekretar UN Antonio Gutereš biće domaćin međunarodnog sastanka o Avganistanu u Dohi, glavnom gradu Katara, od 1. do 2. maja. Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik rekao je prošle nedelje da će zatvorenom sastanku prisustvovati izaslanici za Avganistan iz različitih zemalja u cilju traženja „trajnog puta napred“ za zemlju.

Njegovo saopštenje usledilo je nakon govora 17. aprila na Univerzitetu Prinston od strane zamenice generalnog sekretara Amine Mohamed, koja je predvodila delegaciju visokog ranga UN na sastanke sa talibanskim ministrima u januaru, predviđujući sastanak u Dohi.

„Iz tog razloga, nadamo se da ćemo pronaći te male korake koji će nas vratiti na put priznanja (Talibana), principijelnog priznanja“, rekao je Mohamed. „Da li je moguće? Ne znam. (Ali) ta diskusija mora da se desi. Talibani očigledno žele priznanje, a to je poluga koju imamo.”

Nacrt rezolucije koji se stavlja na glasanje potvrdio bi podršku UN-a za „mirni, stabilan, prosperitetni i inkluzivan Avganistan” i za „inkluzivno određivanje političke budućnosti i razvojnog puta zemlje pod vođstvom Avganistana i čiji su vlasnici Avganistanci”.

Takođe će prepoznati mnoge izazove sa kojima se suočava Avganistan, naglasiti hitnu potrebu za rešavanjem „strašne ekonomske i humanitarne situacije“ u zemlji i ponoviti da su žene ključne za isporuku humanitarne pomoći.

Nacrt apeluje na sve druge zemlje članice UN da iskoriste svoj uticaj da promovišu „hitno preokret“ talibanske politike i prakse prema ženama i devojkama.