Argentina će plaćati kineski uvoz u juanima, a ne u dolarima

Argentina će plaćati kineski uvoz u juanima, a ne u dolarima

Argentina će početi da plaća kineski uvoz u juanima, a ne u dolarima, objavila je u sredu vlada, što je mera koja ima za cilj da rastereti opadajuće dolarske rezerve zemlje, prenosi Rojters.

U aprilu ima za cilj da plati oko milijardu dolara kineskog uvoza u juanima umesto u dolarima, a nakon toga će oko 790 miliona dolara mesečnog uvoza biti plaćen u juanima, navodi se u saopštenju vlade.

Odluka ima za cilj da ublaži odliv dolara, rekao je argentinski ministar ekonomije Serhio Masa tokom događaja nakon sastanka sa kineskim ambasadorom Zou Ksiaolijem, kao i sa kompanijama iz različitih sektora.

Odluka dolazi u trenutku kada se južnoamerička nacija bori sa kritičnim nivoima u svojim dolarskim rezervama usred oštrog pada izvoza poljoprivrednih proizvoda izazvanog istorijskom sušom, kao i političke neizvesnosti uoči izbora ove godine.

U novembru prošle godine, Argentina je proširila valutni svop sa Kinom za 5 milijardi dolara, nastojeći da ojača međunarodne rezerve Argentine.

Sporazum će omogućiti Argentini da „radi na mogućnosti“ povećanja stope uvoza, dodao je Masa, pri čemu će narudžbe za uvoz u juanima biti odobrene za 90 dana, a ne za standardnih 180 dana.