SZO strahuje od većeg broja smrtnih slučajeva u Sudanu zbog epidemija

SZO strahuje od većeg broja smrtnih slučajeva u Sudanu zbog epidemija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje „mnogo više“ smrtnih slučajeva u Sudanu zbog izbijanja bolesti i nedostatka osnovnih usluga usred borbi, izjavio je u sredu njen generalni direktor, prenosi Rojters.

U borbama između sudanske vojske i paravojske Snaga za brzu podršku (RSF) od sredine aprila poginulo je najmanje 459 ljudi, a povređeno je više od 4.000, prema SZO.

„Povrh broja smrtnih slučajeva i povreda izazvanih samim sukobom, SZO očekuje da će biti mnogo više smrtnih slučajeva zbog epidemija, nedostatka pristupa hrani i vodi i poremećaja osnovnih zdravstvenih usluga, uključujući imunizaciju“, rekao je generalni direktor SZO. rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tedros je dodao da u glavnom gradu Sudana funkcioniše samo 16 odsto zdravstvenih ustanova.

„SZO procenjuje da je jedna četvrtina do sada izgubljenih života mogla biti spasena uz pristup osnovnoj kontroli krvarenja. Ali bolničari, medicinske sestre i lekari ne mogu da pristupe povređenim civilima, a civili ne mogu da pristupe uslugama.

Zdravstveno telo UN vršilo je procenu rizika kako bi utvrdilo da li zaplena laboratorije u Kartumu u kojoj se nalaze patogeni predstavlja rizik po javno zdravlje.

„Kada su laboratorijski radnici primorani da napuste laboratoriju, a neobučeni ljudi uđu u tu laboratoriju, uvek postoje rizici, ali rizici su pre svega za te pojedince da se slučajno izlože patogenima“, rekao je Majk Rajan, šef zdravstva SZO. program za hitne slučajeve.

Međutim, nedostatak čiste vode i vakcina, kao i druga sanitarna pitanja, predstavljaju glavni rizik za Sudance, dodao je on.