Ekvador pokreće plan otkupa duga koji ima za cilj zaštitu Galapagosa

Ekvador pokreće plan otkupa duga koji ima za cilj zaštitu Galapagosa

Ekvador je pokrenuo dugo očekivani plan otkupa duga koji će osloboditi novac za zaštitu njegovih ostrva Galapagos, jednog od najdragocenijih ekosistema na svetu i inspiracije za Teoriju evolucije Čarlsa Darvina, prenosi Rojters.

Ekvadorski bankari, Credit Suisse, izneli su u sredu ponudu da otkupe tri od četiri glavne državne obveznice zemlje za ukupno 800 miliona dolara, refinansiraju ih jeftinije, a zatim usmere ušteđevinu na Galapagos.

„Ponuđač daje Ponudu… kao deo šire operacije refinansiranja za kanalisanje štednje i promovisanje određenih napora za očuvanje i održivost“, navodi se u planu otkupa.

Operacija je privatna, navelo je ministarstvo finansija zemlje u poruci novinarima i o njoj se ne može razgovarati.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se ekvadorski predsednik Giljermo Laso bori za svoj politički opstanak, iako je u smislu finansiranja smanjio cenu obveznica u centru plana na rekordno niske nivoe, maksimizirajući potencijalnu korist.

Sve dok dogovor bude odobren, to će biti najveća zamena duga za prirodu, pošto su ove vrste transakcija poznate u bankarskom krugu, koje su do sada izvršene, nadmašujući druge nedavne primere u Belizeu, Barbadosu i Sejšelima.

Vlasnici obveznica imaju rok do 4. maja da potpišu ugovor sa rezultatima o tome koliko je prihvatilo ponudu koji će biti objavljeni „što je pre razumno izvodljivo” nakon tog datuma i konačnog „izmirenja” transakcije dospeva 9. maja.