Fosil jesetre prvi put pronađen u Africi

Fosil jesetre prvi put pronađen u Africi

Fosil „kraljevske ribe“ — za koji se procenjuje da je star više od 66 miliona godina — prvi je pronađen u Africi.

Jesetra je istorijski pronađena u hladnijim vodama severne hemisfere, isključujući Afriku, ali ovaj primerak je u Maroku otkrio paleontolog sa Univerziteta u Portsmutu.

Otkriće ovog fosila u Africi je posebno značajno jer je to prvo te vrste pronađeno na kontinentu, što sugeriše da su jesetre nekada bile rasprostranjenije nego što se ranije mislilo.

Profesor Dejvid Martil primetio je fosil kada je posetio dobro poznato marokansko nalazište fosila tokom izleta prošlog novembra. Rekao je: „Pronašao sam komad stene sa kopčama, spoljne koštane ploče koje se nalaze na ovim teško oklopljenim ribama, i odmah sam znao da je to jesetra.

„Bilo je to iznenađujuće otkriće jer su se sve vrste jesetri u prošlosti nalazile isključivo na severnoj hemisferi. Nalazile su se u Severnoj Americi, Evropi, ruskoj Aziji, kineskoj Aziji, ali nikada u Južnoj Americi, Australiji, Africi ili Indiji. , a to su kopnene mase koje su činile Gondvanu, superkontinent koji je postojao pre oko 336 miliona godina i počeo da se raspada pre oko 150 miliona godina.“

Rad je objavljen u Cretaceous Research.

Jesetre su dugo bile cenjene zbog mesa i ikre, koje se jedu kao kavijar. Ali kao rezultat prekomernog izlova, zajedno sa gubitkom staništa, mnoge vrste su kritično ugrožene. A nekoliko ih je na ivici izumiranja u divljini.

Profesor Martil je rekao: „Ruski kavijar beluge je jedan od najskupljih na svetu. Malo smo znali da je u jednom trenutku izuzetno retka afrička jesetra mogla biti izvor ove poslastice.“

Jesetra se često smatra živim fosilom jer njihovi preci datiraju iz istog vremena kada su lutali dinosaurusi, pre više od 200 miliona godina. Mogu narasti do sedam metara u dužinu i dostići težinu od 1,5 tone, iako su takve veličine danas izuzetno retke.

Godine 1324. kralj Edvard II ih je proglasio kraljevskim ribama i sve koje se nalaze u vodama oko Engleske i Velsa tehnički su još uvek u vlasništvu Britanske monarhije, zajedno sa kitovima i delfinima.

Profesor Martil je dodao: „Prve jesetre se pojavljuju u fosilnim zapisima u kasnom trijaskom periodu u Kini. Ali najstarija prava jesetra ikada otkrivena je verovatno primerak iz kolekcije Steve Etchesa sa obale Dorseta u Engleskoj, koji se pominje u knjiga Stiv i ja smo pisali o fosilima u formaciji Kimeridž gline.

„Ova nova marokanska vrsta komplikuje modele lokacije porekla ove važne grupe riba koja je tipično tako rasprostranjena na severnoj hemisferi.

Primerak se sada nalazi u kolekciji univerzitetskog kralja Hasana II, Kazablanka.