Dizni tuži guvernera Floride za „odmazdu“

Dizni tuži guvernera Floride za „odmazdu“

Dizni je tužio guvernera Floride Rona DeSantisa i nekoliko članova njegove vlade zbog navodnog „oružavanja moći lokalne vlade protiv Diznija“ kao kazne za korišćenje svog zakonskog prava na slobodu govora. Tužba, podneta u sredu, nastoji da blokira primenu „neustavnog“ zakona usmerenog na Dizni.

DeSantisova „ciljana kampanja odmazde vlade“ počela je kao odgovor na to što je Dizni prošle godine javno osudio državni zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju, poznat kao zakon „Ne govori gej“, prema tužbi, koja insistira da je Dizni „samo izražavanje političkog gledišta nepopularnog kod određenih državnih funkcionera“.

Naredna kampanja za sprovođenje zakona „preti Diznijevom poslovanju, ugrožava njegovu ekonomsku budućnost u regionu i krši njegova ustavna prava“, tvrdi se u tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu za severni okrug Floride.

Državni nadzorni odbor u sredu je poništio ugovore o razvoju u vrednosti od 17 milijardi dolara sa Diznijem, akciju koju je kompanija nazvala „očigledno odmazdom, očigledno anti-poslovnom i očigledno neustavnom“. Guverner je takođe zapretio da će oporezovati Diznijeve hotele, naplatiti putarinu na putevima koji pristupaju tematskom parku, izgraditi „više zabavnih parkova“ na obližnjem imanju, pa čak i izgraditi „državni zatvor“ u blizini Dizni sveta.

DeSantis je ranije ove godine raspustio Reedi Creek Improvement District, poseban samoupravni aranžman koji je Dizni imao pola veka, zamenivši ga svojim sopstvenim okrugom za nadzor turizma Centralne Floride da bi upravljao tematskim parkom. Disnei se suprotstavio implementacijom pravila koje bi u suštini obesmislilo vladin nadzor zahtevajući od odbora da kompaniji da mogućnost da „pregleda i komentariše“ sve predložene promene.

Guverner Floride je potom zatražio od svog generalnog inspektora da pokrene krivične i građanske istrage u kompaniji, optužujući Dizni da se upušta u „dogovore i dogovore o samoposluganju“ u pokušaju da zaobiđe svoja ograničenja.

Izvršni direktor Diznija Bob Ajger obavezao se da će uložiti 17 milijardi dolara u tematski park na Floridi u narednoj deceniji, donoseći najmanje 13.000 novih poslova u Dizniju plus mnogo više u indirektnom zapošljavanju. Florida, tvrdi on, skida hranu sa sopstvenog stola antagonizirajući kompaniju.

DeSantis je uzvratio da Diznijev „budni“ pravac suprotstavlja njegovu reputaciju zabavne kompanije za porodicu i da nije istinski, ističući da se njegovo protivljenje zakonu „Ne govori gej“ pojavilo tek nakon negodovanja javnosti demokrata. i LGBT zagovornici.