Skrivena moć japanske hrane: Inhibiranje razvoja fibroze jetre

Skrivena moć japanske hrane: Inhibiranje razvoja fibroze jetre

Japanska hrana je popularna širom sveta i registrovana je kao nematerijalna kulturna baština UNESCO-a. Postoji sistem bodovanja koji se zove 12-komponentni modifikovani japanski indeks ishrane (mJDI12), koji se fokusira na unos japanskog obrasca ishrane. Obuhvata 12 namirnica i grupa namirnica: pirinač, miso supa, kiseli krastavci, proizvodi od soje, zeleno i žuto povrće, voće, plodovi mora, pečurke, alge, zeleni čaj, kafa, goveđe i svinjsko meso. Rezultati se kreću od 0 do 12, sa višim rezultatima koji ukazuju na ishranu koja je u skladu sa japanskom ishranom.

Istraživačka grupa koju su predvodili dr Hideki Fujii M.D. i vanredni profesor Ioshinari Matsumoto na Univerzitetu Osaka Metropolitan analizirala je vezu između obroka ocenjenih mJDI12, mišićne mase i progresije fibroze jetre kod 136 pacijenata sa nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD) koji su pohađali Osaku. Univerzitetska bolnica Metropoliten. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu Nutrients.

Istraživačka grupa je otkrila sledeće: grupa sa višim mJDI12 pokazala je niži stepen progresije fibroze jetre. Štaviše, među japanskim obrascima ishrane, visok unos proizvoda od soje, morskih plodova i morskih algi pokazao je supresivni efekat na progresiju fibroze jetre. Pored toga, grupa sa većim unosom proizvoda od soje imala je veću mišićnu masu, a grupa sa većom mišićnom masom je imala niži stepen progresije fibroze jetre.

„Ova studija ukazuje da japanski obrazac ishrane može biti efikasan kao dijetetski tretman za pacijente sa NAFLD-om. Nadamo se da će dalje interventne studije dovesti do uspostavljanja efikasne dijete za te pacijente“, zaključio je profesor Macumoto.