Studija povezuje RSV kod novorođenčadi sa astmom u detinjstvu

Studija povezuje RSV kod novorođenčadi sa astmom u detinjstvu

Istraživanje koje je vodio Univerzitetski medicinski centar Vanderbilt tražilo je vezu između respiratornog virusa RSV kod novorođenčadi i astme kod petogodišnjaka. Rad, „Infekcija respiratornim sincicijalnim virusom tokom detinjstva i astma tokom detinjstva u SAD (INSPIRE): studija zasnovana na populaciji, prospektivna kohortna kohortna studija“, objavljena je u The Lancet.

Prema studiji, ostanak bez RSV-a u prvoj godini života bio je povezan sa značajno smanjenim rizikom od razvoja astme u detinjstvu.

Od 1.741 dece uključene u studiju, 944 (54%) je imalo RSV infekciju tokom detinjstva. Procenat dece sa astmom u dobi od 5 godina (91/587, 16%) bio je niži među onima bez RSV infekcije u detinjstvu nego kod dece sa RSV infekcijom u detinjstvu (139/670, 21%).

U njihovoj analizi, inficiranje RSV-om tokom prve godine bilo je povezano sa 26% većim rizikom od astme u 5. godini nego kasnije u detinjstvu. Procenjeni udeo petogodišnjih slučajeva astme za koji istraživači sugerišu da bi se mogao sprečiti izbegavanjem RSV infekcije u detinjstvu je 15%.

Nalazi pokazuju vezu zavisnu od starosti između prijavljene RSV infekcije tokom detinjstva i kasnijeg prikaza astme u detinjstvu. Autori navode da će se, da bi se definitivno utvrdila uzročnost, proučiti efekat intervencija koje sprečavaju, odlažu ili smanjuju ozbiljnost početne RSV infekcije na astmu kod dece.

Iako rezultati studije dokazuju da je RSV potencijalno uzročnik u vezi sa astmom u detinjstvu, isto tako je moglo da se sugeriše da su RSV infekcije ozbiljnije (manje je verovatno da će biti asimptomatske) kod novorođenčadi sklone astmi što dovodi do viših nivoa zdravlja interakcije nege za respiratorne infekcije. Međutim, istraživači su sprečili ovo dvostruko tumačenje tako što se nisu oslanjali samo na interakcije zdravstvene zaštite u svojim kohortama, već su koristili uzorke krvi u dobi od 1 godine da bi utvrdili prethodnu kontrakciju RSV-a. Na ovaj način se meri specifičnija populacija, a ne samo teški slučajevi u poređenju sa slučajevima bez RSV i asimptomatskim slučajevima.

Studija je takođe otkrila intrigantne veze zavisne od težine RSV infekcije tokom detinjstva u čitavom spektru ozbiljnosti bolesti i rizika od astme u detinjstvu, što bi moglo da podrži povezanost doze i odgovora. Pored toga, postojale su veze zavisne od starosti između RSV infekcije i rizika od astme.

Kao i uvek, korelacija ne podrazumeva uzročnost, ali je odlično mesto za početak traženja. Buduća istraživanja zasnovana na ovom radu mogu istražiti potencijalne mehanizme, uzročne ili korelativne, sa rezultatima ove studije.