Najmanje 60 tela pronađeno u istočnom Kongu

Najmanje 60 tela pronađeno u istočnom Kongu

Najmanje 60 tela otkriveno je u nekoliko sela u istočnoj provinciji Severni Kivu u Kongu, saopštile su u sredu vlasti, piše AP.

Pobunjenici iz grupe M23 ubili su stanovnike sela Kašali i Kazaroho na teritoriji Ručurua tokom nekoliko dana, rekao je Isak Kibira, zamenik guvernera oblasti Bvito.

„Žao nam je što vidimo kako stanovništvo masakrira M23… više od 60 tela (pronađeno je) vezanih mrežama protiv komaraca. Drugi su bili vezani torbama”, rekao je Kibira lokalnim medijima.

Pobunjenička grupa M23, uglavnom sastavljena od kongoanskih etničkih Tutsija, postala je istaknuta pre 10 godina kada su njeni borci zauzeli Gomu, najveći grad u istočnom Kongu na granici sa Ruandom. Naziv je dobio po mirovnom sporazumu od 23. marta 2009, za koji optužuje vladu Konga da ga ne sprovodi. Pobunjenička grupa je bila u mirovanju skoro deceniju pre nego što se ponovo pojavila pre više od godinu dana.

Borce M23 civili i grupe za ljudska prava optužuju za ubijanje civila i otmice ljudi. Ranije ovog meseca, grupa se povukla sa većeg dela teritorije koju je zauzela, kao deo sporazuma o prekidu vatre. Ali stanovnici kažu da su i dalje prisutni.

Konflikt tinja u istočnom Kongu decenijama gde se više od 120 naoružanih grupa bori u regionu, uglavnom za zemljište i kontrolu mina sa vrednim mineralima, dok neke grupe pokušavaju da zaštite svoje zajednice.

Pored povećanja nasilja M23, pobunjenici CODECO u susednoj provinciji Ituri takođe su intenzivirali napade.

U utorak je CODECO ubio 19 ljudi na teritoriji Irumua, rekao je Gili Gotabo, predsednik grupe civilnog društva Irumu.

Borbe između CODECO-a, labavog udruženja različitih etničkih grupa milicija Lendu, i Zaira, uglavnom etničke grupe za samoodbranu Hema, traju od 2017. godine, ali su se nedavno pogoršale. U februaru je grupa ubila najmanje 32 civila. U decembru su Ujedinjene nacije saopštile da pobunjenička grupa proširuje svoje oblasti kontrole, napada civile i vojsku Konga i oporezuje zajednice u oblastima koje drži.