Bivši profesor sa Harvarda osuđen na 6 meseci kućnog zatvora zbog laganja o vezama sa Kinom

Bivši profesor sa Harvarda osuđen na 6 meseci kućnog zatvora zbog laganja o vezama sa Kinom

Bivši profesor Univerziteta Harvard osuđen je u sredu na šest meseci kućnog zatvora zbog laganja o svojim vezama sa kineskim programom regrutacije, rekli su tužioci, u jednom od najzanimljivijih slučajeva koji su rezultat suzbijanje kineskog uticaja na američka istraživanja, prenosi Rojters.

Čarls Liber, poznati nanonaučnik i bivši predsednik odeljenja za hemiju Harvarda, pošteđen je dodatnog zatvorskog vremena u kazni koju je objavio američki okružni sudija Raja Zobel u Bostonu nakon što je osuđen u decembru 2021.

Liber je osuđen na dva dana zatvora – vreme koje je već odslužio nakon hapšenja – i pola godine kućnog zatvora uz novčanu kaznu od 50.000 dolara, rekli su tužioci.

Takođe je osuđen na dve godine nadgledanog puštanja na slobodu i restituciju Poreskoj službi u iznosu od 33.600 dolara, prema tužiocima.

Lieber, koji se borio protiv raka, poriče da je počinio nepravde.

Savezna porota proglasila ga je krivim za davanje lažnih izjava vlastima, podnošenje lažnih poreskih prijava i propust da prijavi račun u kineskoj banci u slučaju koji je proistekao iz „Kineske inicijative“ američkog Ministarstva pravde.

Presuda je označila ključnu pobedu za tužioce koji vode slučajeve proisteklih iz problematične inicijative, koja je pokrenuta 2018. tokom administracije tadašnjeg republikanskog predsednika Donalda Trampa da bi se suprotstavila sumnji u kinesku ekonomsku špijunažu i krađu istraživanja.

Ministarstvo pravde pod demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom u februaru 2022. okončalo je kinesku inicijativu nakon nekoliko neuspešnih krivičnih gonjenja i kritika da je to zahladilo istraživanje i podstaklo pristrasnost prema Azijatima, iako je reklo da će nastaviti da goni slučajeve zbog pretnji nacionalnoj bezbednosti koje predstavlja Kina.

Neuspeli slučajevi uključivali su još jedan u Bostonu u kojem su tužioci u januaru 2022. odustali od optužbi protiv profesora Masačusetskog instituta za tehnologiju Gang Čena zbog prikrivanja svojih veza sa Kinom kada je tražio novac za grant.

Tužioci su naveli da je Liber, u potrazi za Nobelovom nagradom, 2011. pristao da postane „strateški naučnik“ na Tehnološkom univerzitetu Vuhan u Kini i da je preko njega učestvovao u kineskoj akciji zapošljavanja pod nazivom Program hiljadu talenata.

Kina je iskoristila taj program da regrutuje strane istraživače da podele svoje znanje sa zemljom. Učešće nije zločin, ali tužioci su tvrdili da je Lieber lagao o svojoj ulozi u programu kao odgovor na upite američkog ministarstva odbrane i američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, koji su mu dodelili 15 miliona dolara u grantovima za istraživanje.

Univerzitet u Vuhanu pristao je da mu plaća do 50.000 dolara mesečno plus 158.000 dolara troškova života, a isplaćen je u gotovini i depozitima na račun u kineskoj banci, rekli su tužioci.

Tužioci su rekli da Liber nije prijavio svoju platu u poreskim prijavama za 2013. i 2014. i dve godine nije prijavio bankovni račun.